ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών

Αν εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα εκλεγεί απευθείας για νέα εξαετή θητεία

Αυστρία: Ο Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν το μεγάλο φαβορί των προεδρικών εκλογών

Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί στις σημερινές εκλογές στην Αυστρία, με τους περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόρους να καλούνται σήμερα να αναδείξουν τον νέο ομοσπονδιακό πρόεδρο της χώρας.

Αν, όπως αναμένεται, εξασφαλίσει πάνω από το 50% των ψήφων, θα εκλεγεί απευθείας για νέα εξαετή θητεία.

Σε περίπτωση έκπληξης, αν δηλαδή ο κ. Φαν ντερ Μπέλεν, που είναι αντιμέτωπος με άλλους επτά υποψηφίους, δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία, θα χρειαστεί δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Πάντως οι περισσότερες δημοσκοπήσεις τον θέλουν να συγκεντρώνει πολύ υψηλότερο ποσοστό από το αναγκαίο (ως και τα δύο τρίτα), καθώς υποστηρίζεται από σχεδόν όλες τις πολιτικές παρατάξεις, πλην του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ). Ο υποψήφιος του αισθητά εξασθενημένου πολιτικά σε σχέση με το παρελθόν λόγω σειράς σκανδάλων FPÖ, ο 60χρονος Βάλτερ Ρόζενκραντς, έρχεται δεύτερος (πιστώνεται περίπου το 15% των προθέσεων ψήφου).

Πάντως ο κυριότερος αντίπαλος του κ. Φαν ντερ Μπέλεν, χαριτολόγησε ο ίδιος ο 78χρονος πρόεδρος την Παρασκευή, «θα είναι ο καναπές», ή με άλλα λόγια η αποχή.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα· στις 08:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 17:00 (18:00). Αμέσως μετά, αναμένονται τα πρώτα έξιτ πολ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στους υπόλοιπους υποψήφιους συγκαταλέγονται πρόσωπα ως τώρα μάλλον άγνωστα στην αυστριακή κοινή γνώμη -ένας μπλόγκερ, ένας γιατρός, ένας αρθρογράφος κι ένα στέλεχος κόμματος που εναντιώνεται στους εμβολιασμούς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.