ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Ε.Μακρόν: «Η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή»

«Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», πρόσθεσε

Ε.Μακρόν: «Η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή»

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφο του γαλλικού δικτύου BFMTV δήλωσε σήμερα το πρωί ότι «η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποφύγει μια ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».

«Αυτή ήταν μία άνευ προηγουμένου επίθεση. Είναι μια νίκη του Ισραήλ καθώς κατάφερε να αναχαιτίσει την πλειοψηφία των drones που έστειλε το Ιράν», είπε ο Μακρόν, «Όλοι μας ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η Γαλλία «θα κάνει τα πάντα για να πείσει το Ισραήλ να μην απαντήσει στρατιωτικά».

Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό του Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι συντονίστηκε με τις κινήσεις των ΗΠΑ αλλά και των Βρετανών φίλων της κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Τεχεράνης. Ύστερα από αίτημα της Ιορδανίας, το Παρίσι αναχαίτισε ιρανικούς πυραύλους και drones.

Η Γαλλία, όπως επιβεβαίωσε ο ένοικος του Ελιζέ, πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που είχαν στόχο το Ισραήλ αργά το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, ύστερα από αίτημα της Ιορδανίας.

«Έχουμε αεροπορική βάση στην Ιορδανία (…) Ο εναέριος χώρος της Ιορδανίας παραβιάστηκε από αυτά τα πυρά. Χρησιμοποιήσαμε τα αεροπλάνα μας και αναχαιτίσαμε ότι έπρεπε να αναχαιτίσουμε». Αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός του, το Ιράν προκάλεσε «μια βαθιά ρήξη», τόνισε επίσης ο Γάλλος ηγέτης. « Η Γαλλία απευθύνεται «σε όλες τις χώρες της περιοχής… Αυτό που προσπαθούμε να γίνουμε είναι ο μεσολαβητής για την αποφυγή μιας περαιτέρω κλιμάκωσης », δήλωσε ο Μακρόν, ο οποίος είπε μάλιστα ότι, εντός της ημέρας, θα μιλήσει εκ νέου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Μακρόν εξήρε επίσης το ρόλο της Ουάσινγκτον στις επόμενες κινήσεις του καθεστώτος της Τεχεράνης: «Οι Αμερικανοί είναι αυτοί που διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των κινήσεων του Ιράν», παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

–Σχεδόν απόλυτη αποτυχία–

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.

«Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, ‘έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό’ και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα», είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News, και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: «Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε», είπε ο Κάμερον καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ιράν προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε «Έντιμη Υπόσχεση», εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο οποίος αποδίδεται στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο το τελευταίο να έχει αναλάβει ευθύνη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.