ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Μόνο τα πυρηνικά εργοστάσια έλειπαν από αυτήν την χώρα...
prodeals

Μια εβδομάδα πριν τις γαλλικές εκλογές σταθερά πρώτο το κόμμα της Μ.Λεπέν – Τρίτος ο Ε.Μακρόν

Τι αναφέρει νέα δημοσκόπηση

Μια εβδομάδα πριν τις γαλλικές εκλογές σταθερά πρώτο το κόμμα της Μ.Λεπέν – Τρίτος ο Ε.Μακρόν

Μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, η  δεξιά εισέρχεται στην τελική ευθεία μιας… αστραπιαίας προεκλογικής περιόδου, όντας πρώτη στις δημοσκοπήσεις, και προσπαθώντας να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ακολουθούμενη από την αριστερά και το προεδρικό στρατόπεδο, το οποίο, σε μεγάλη απόσταση, ζητεί μάλλον το αδύνατο.

Ο Εθνικός Συναγερμός (RN, δεξιά) και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του κόμματος της κεντροδεξιάς Οι Ρεπουμπλικάνοι Ερίκ Σιοτί, συγκεντρώνει μεταξύ 35,5 και 36% των ψήφων, δείχνουν σήμερα αντίστοιχα δημοσκόπηση του Elabe για την εφημερίδα La Tribune και άλλη του ινστιτούτου Ipsos για την εφημερίδα Le Parisien και τον ραδιοσταθμό Radio France.

Το RN προηγείται του Νέου Λαϊκού Μετώπου, συμμαχίας κομμάτων της αριστεράς (27 ως 29,5%) και του στρατοπέδου του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν (19,5 ως 20%).

Προτού εισέλθει στην δεύτερη και τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά μιλά περί πνεύματος συμφιλίωσης και ενότητας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

«Εγώ θέλω να συμφιλιώσω τους Γάλλους και να είμαι ο πρωθυπουργός όλων των Γάλλων, αδιακρίτως», δηλώνει, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τη θέση αν δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.

Αν το επιτύχει, δεσμεύεται να είναι ο «πρωθυπουργός όλων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν θα με έχουν ψηφίσει» και υπόσχεται να «σέβεται όλους τους Γάλλους, όποιοι κι αν είναι και από όπου κι αν προέρχονται».

Στο μεταξύ βάζει στο στόχαστρο τον ηγέτη της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον οποίο θεωρεί τον αντίπαλό του για τον πρωθυπουργικό θώκο, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο της πιο βάναυσης και πιο σεχταριστικής αριστεράς».

Πυρά Μελανσόν κατά Μακρόν και Μπαρντελά

Ο Μελανσόν, επικεφαλής του κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI), δήλωσε ότι αρνείται «να εξαφανιστεί ή να επιβληθεί» ως πρωθυπουργός αν η αριστερά νικήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 7 Ιουλίου.

«Ο κ. Μπαρντελά είναι ο Μακρόν με επικάλυψη ρατσισμού», τόνισε, σημειώνοντας ότι ο αρχηγός του γαλλικού κράτους «κάνει προεκλογική εκστρατεία για να έχουμε έναν πρωθυπουργό του RN (καθώς) περνάει τον χρόνο του χτυπώντας μας».

Σε ελεύθερη πτώση η δημοτικότητα Μακρόν

Στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν εξακολουθεί να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, χάνει 4 μονάδες και βρίσκεται στο 28% στο βαρόμετρο του Ipsos για την La Tribune.

Η ίδια τάση παρουσιάζεται και στα ποσοστά που δίνει δημοσκόπηση του Ifop για την Journal du Dimanche, όπου χάνει 5 ποσοστιαίες μονάδες και βρίσκεται στο 26%, ενώ ο πρωθυπουργός του Γκαμπριέλ Ατάλ χάνει επίσης έδαφος (-4 μονάδες), αλλά παραμένει δημοφιλής γύρω στο 40%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η χώρα μας χρειάζεται μια τρίτη δύναμη, υπεύθυνη και λογική, ικανή να δράσει και να ρίξει τους τόνους», δήλωσε στην La Tribune η πρόεδρος της απερχόμενης Εθνοσυνέλευσης Γιαέλ Μπρον Πιβέ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.