ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Στην Τουρκία ο Ισραηλινός πρόεδρος – «Δεν έχω ψευδαισθήσεις για τις σχέσεις με τον Ρ.Τ.Ερντογάν»

«Φιλοδοξούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση»

Στην Τουρκία ο Ισραηλινός πρόεδρος – «Δεν έχω ψευδαισθήσεις για τις σχέσεις με τον Ρ.Τ.Ερντογάν»

Ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ την επομένη μέρα της συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που χαρακτηρίστηκε «καμπή» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επισκέφθηκε την εβραϊκή κοινότητα της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Χέρτσογκ, ο πρώτος από το 2007 αρχηγός του ισραηλινού κράτους που επισκέπτεται την Τουρκία, συμμετείχε σε προσευχή με τους αντιπροσώπους της κοινότητας στη μεγάλη συναγωγή Νέβε Σαλόμ της Κωνσταντινούπολης στην ιστορική συνοικία του Γαλατά.

«Η διαδικασία [σ.σ.: η επίσκεψη και οι συνομιλίες με τον Ερντογάν] γίνεται χωρίς ψευδαισθήσεις, όμως αντανακλά τα στρατηγικά και διμερή συμφέροντά μας», είπε ο Χέρτσογκ σε δημοσιογράφους πριν εισέλθει στη συναγωγή.

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα (…) Όμως φιλοδοξούμε να επιλύσουμε τις διαφορές μας με αμοιβαίο σεβασμό και καλή θέληση», είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ερντογάν.

Η συναγωγή Νέβε Σαλόμ, που φιλοξενεί επίσης ένα μουσείο της εβραϊκής κληρονομιάς, είναι ένας χώρος ισχυρού συμβολισμού για την εβραϊκή κοινότητα που γιορτάζει εκεί τους γάμους και όλα τα μεγάλα γεγονότα.

Πρόκειται για μια «ιδιαίτερη συναγωγή που υπέφερε κατά το παρελθόν», επισήμανε ο πρόεδρος Χέρτσογκ αναφερόμενος στις επιθέσεις των οποίων είχε γίνει στόχος η συναγωγή αυτή το 1986 (22 νεκροί) το 1992 (ένας τραυματίας) και το 2003.

Στις 15 Νοεμβρίου 2003 οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά χρησιμοποιήθηκαν εναντίον δύο συναγωγών της Κωνσταντινούπολης, της Νέβε Σαλόμ και της Μπεθ Ίσραελ, σκοτώνοντας 30 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300. Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει ένας τουρκικός πυρήνας της Αλ-Κάιντα.

Επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας η Κωνσταντινούπολη είχε υποδεχθεί το 1492 πολυάριθμους εβραίους κυνηγημένους από την Ισπανία οι οποίοι βρήκαν στην πόλη ένα ειρηνικό καταφύγιο μέχρι τα χρόνια του 1930, όταν έγιναν θύματα μεροληπτικών νόμων και πογκρόμ.

Αυτά τα «500 χρόνια» κοινής ζωής προβάλλονται συχνά από την Άγκυρα, παρόλο που το καθεστώς των εβραίων της Τουρκίας ήταν λιγότερο ισότιμο απ’ ό,τι καυχώνται σήμερα οι τουρκικές αρχές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περίπου 15.000 εβραίοι ζούν σήμερα στην Τουρκία, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, έναντι 200.000 στην αρχή του 20ου αιώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.