ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Επιδόματα και σε όσους μπήκαν παράνομα – Το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τα μισά άρθρα του αντιμεταναστευτικού νόμου

Ευκολία απόκτησης άδειας για κάλυψη εργατικών χεριών

Επιδόματα και σε όσους μπήκαν παράνομα – Το γαλλικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τα μισά άρθρα του αντιμεταναστευτικού νόμου

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας ακύρωσε μεγάλο μέρος του νόμου περί μετανάστευσης, ιδίως τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί τον Δεκέμβριο υπό την πίεση της  δεξιάς, κρίνοντας ότι είναι αντισυνταγματικά.

Έναν μήνα μετά την επεισοδιακή έγκριση του νόμου από το Κοινοβούλιο, τα εννέα μέλη του Συνταγματικού Συμβουλίου, που αποφαίνονται για τη συνταγματικότητα των νόμων, ανέστειλαν τα περισσότερα από τα μέτρα και ουσιαστικά παραδίδει το κράτος πρόνοιας που πληρώνουν οι φορολογούμενοι σε όποιον περνά απλά τα σύνορα!

Βέβαια δεν ξεχνούν όμως οι δικαστές ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι “φθηνά εργατικά χέρια” και έτσι θα επιτρέπεται η νόμιμη παραμονή τους όταν θα δηλώνεται ότι δεν βρίσκουν εργάτες (ξεχνάνε να πούνε ότι δεν βρίσκουν εργάτες για χαμηλά μεροκάματα).

Είναι αυτά που αφορούν τον περιορισμό των κοινωνικών παροχών για τους μη Ευρωπαίους αλλοδαπούς, τα σκληρότερα κριτήρια για την επανασύνδεση οικογενειών και τη «ρήτρα επιστροφής» των φοιτητών στην πατρίδα τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν υποστήριξε στην πλατφόρμα Χ ότι «το συνταγματικό συμβούλιο επικύρωσε τον νόμο στο σύνολό του» και ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη της «τη διαγραφή πολλών άρθρων που προστέθηκαν στο Κοινοβούλιο, επειδή δεν τηρήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία».

Η διαγραφή ήταν αναμενόμενη –και για ορισμένους στην κυβέρνηση επιθυμητή– επειδή, καθ’ ομολογία του ίδιου του Νταρμανέν, πολλά άρθρα ήταν «εμφανώς αντίθετα με το Σύνταγμα».

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, έκανε λόγο για «δικαστικό πραξικόπημα με την υποστήριξη του ίδιου του προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ο νόμος για τη μετανάστευση είναι θνησιγενής. Η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα για το μεταναστευτικό», επέμεινε ο Μπαρντελά, ο οποίος έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη» όταν υιοθετήθηκε το κείμενο από το Κοινοβούλιο.

Με βάση την απόφαση του Συνταγματικού συμβουλίου, τα 35 από τα 86 άρθρα του νομοσχεδίου καταργούνται πλήρως ή μερικώς. Οι δικαστές έκριναν ότι τα 32 από αυτά δεν είχαν θέση στο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, αλλά θα μπορούσαν να επανεισαχθούν αργότερα σε άλλα νομοσχέδια.

«Πετύχαμε νίκη απόψε» ανέφερε ο πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Ζαν-Κλοντ Σαμουγιέ. Άλλες οργανώσεις, συλλογικότητες και συνδικάτα είχαν επίσης καταγγείλει έναν νόμο που «καταπατά τα δικαιώματα των εξόριστων ανθρώπων». Ο συντονιστής του αριστερού κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας σχολίασε ότι ο ακρωτηριασμένος νόμος στερείται κάθε νομιμότητας και η κυβέρνηση θα πρέπει να τον αποσύρει.

 Το μέτρο που παρέτεινε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να κατοικεί ένας μη Ευρωπαίος στη Γαλλία για να δικαιούται ορισμένα επιδόματα (οικογενειακό, στέγασης κλπ) καταργήθηκε εντελώς. Το ίδιο και η αυστηροποίηση των κριτηρίων για την επανένωση οικογενειών (ο μετανάστης θα έπρεπε να κατοικεί μόνιμα στη Γαλλία επί 24 μήνες αντί για 18), η «ρήτρα επιστροφής» των ξένων φοιτητών και η κατάργηση της αυτόματης χορήγησης ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία.

Στο νομοσχέδιο διατηρούνται πάντως ορισμένα από τα μέτρα που προωθούσε η κυβέρνηση, όπως η απλοποίηση της διαδικασίας για την απέλαση καταδικασθέντων αλλοδαπών. Επικυρώθηκε επίσης το άρθρο για τη νομιμοποίηση των παράτυπων μεταναστών που απασχολούνται σε τομείς όπου υπάρχει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Γαλλία κατά του νόμου αυτού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.