ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Eurasia Group: «Το 2024 θα είναι η χρονιά του τρόμου – Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ»

«Η Μέση Ανατολή μπορεί να εκραγεί»

Eurasia Group: «Το 2024 θα είναι η χρονιά του τρόμου – Ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα είναι η οικονομία των ΗΠΑ»

Oι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο μακροοικονομικό κίνδυνο, ανάμεσα στους 10 μεγαλύτερους κινδύνους του 2024 και μάλιστα, μπροστά από τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, όπως αναφέρει το Eurasia Group, στις προβλέψεις του για το νέο έτος.

Σε αυτό το δυστοπικό πλαίσιο, το 2024 υπόσχεται να είναι «ένα έτος χωρίς όνομα», ένα έτος «Voldemort» (από τον ομώνυμο ήρωα της σειράς Harry Potter) ή ένα «annus horribilis».

Θα σημαδευτεί από πολέμους, πλήθος εκλογών και πρόοδο στην τεχνητή νοημοσύνη, η οποία, σύμφωνα με την ανάλυση των 10 μεγαλύτερων κινδύνων για το 2024 από το Eurasia Group, θα τρέξει ταχύτερα από τις ρυθμιστικές αρχές…

Όπως αναφέρει η εταιρεία μακροοικονομικών συμβούλων, που ιδρύθηκε από τον πολιτικό επιστήμονα Ian Bremmer, συγγραφέα του μπεστ σέλερ Us vs Them: The Failure of Globalism, και της οποίας προεδρεύει ο Cliff Kupchan, αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός κόσμου χωρίς παγκόσμια ηγεσία.

Το 2024, ο νούμερο 1 κίνδυνος ονομάζεται «Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν να αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους».

Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα παρουσιάζει τη χειρότερη λειτουργία μεταξύ όλων των μεγάλων δυτικών δημοκρατιών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης.

Και η κατάσταση φέτος αναμένεται να χειροτερέψει. Οι προεδρικές εκλογές θα εντείνουν τις πολιτικές διαφορές. Τα δημοκρατικά θεμέλια των Ηνωμένων Πολιτειών θα δοκιμαστούν όπως ποτέ άλλοτε.

Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο και συνεχίζει να μειώνεται.

Μοιραία, λέει το Eurasia Group, θα προκύψει το θεμελιώδες ερώτημα σχετικά με τη σταθερότητα των Ηνωμένων Πολιτειών ως χώρας υποδοχής διεθνών επενδύσεων και ως αξιόπιστου εταίρου.

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης

Αυτός είναι ο 2ος μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με το Eurasia Group.

Παρότι κανείς δεν έχει συμφέρον από τη διεύρυνση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το μόνο που χρειάζεται είναι να ανάψει μια σπίθα για να υπάρξει περιφερειακός πόλεμος με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, του Λιβάνου και του Ιράν.

Η διχοτόμηση της Ουκρανίας είναι στην 3η θέση.

Υπάρχει ο κίνδυνος διχοτόμηση της δοκιμαζόμενης χώρας, αναφέρει το Eurasia Group.

Το 2024, η σύγκρουση φτάνει σε σημείο καμπής. Εάν το Κίεβο δεν καταφέρει να επιλύσει τις στρατιωτικές και υλικοτεχνικές προκλήσεις του, η διχοτόμηση της χώρας θα γίνει μόνιμο καθεστώς.

Για τον λόγο αυτό, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει περισσότερους στρατιωτικούς κινδύνους.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) εκτός ελέγχου

Αυτός είναι ο 4ος μεγαλύτερος κίνδυνος, σύμφωνα με τον Όμιλο Eurasia. Οι καινοτομίες προχωρούν ταχύτερα από τις προσπάθειες για τη διαχείριση αυτής της τεχνολογίας. Η πολιτική του χαμηλότερου κοινού παρονομαστή σε ρυθμιστικά θέματα δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση.

Ο κίνδυνος για τους διεθνείς πολιτικούς φορείς να εγκαταλείψουν την ιδέα της ισχυρής ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης είναι προφανής σε ένα πλαίσιο στρατιωτικών συγκρούσεων και οικονομικών κινδύνων.

Η έλλειψη οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Τοποθετήθηκε 2ος μεταξύ των 10 κορυφαίων κινδύνων για το 2023 και διολισθαίνει στην 6η θέση για το 2024.

Η αδυναμία του Πεκίνου να μεταρρυθμίσει το αναπτυξιακό του μοντέλο αυξάνει τους φόβους για κοινωνική αστάθεια στο Μέσο Βασίλειο.

Η οικονομία της Κίνας αναμένεται να υπολειτουργήσει το 2024.

Όμως, πιο μακροπρόθεσμα, η αργή απάντηση της κυβέρνησης στις τρέχουσες προκλήσεις εγείρει μεγάλους κινδύνους. Οι ακόλουθοι κίνδυνοι έχουν περισσότερο οικονομικό χαρακτήρα.

Ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος είναι αυτός του αγώνα για κρίσιμες πρώτες ύλες, δηλαδή αυτές που αποδεικνύονται απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

Αρκετά από αυτές είναι συγκεντρωμένες σε μικρό αριθμό χωρών, όπως το κοβάλτιο στο Κονγκό, το λίθιο στην Αυστραλία, το νικέλιο στην Ινδονησία και οι σπάνιες γαίες στην Κίνα.

Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να καλπάζει, η έλλειψη περιθωρίων για σφάλματα είναι ένας ακόμα τεράστιος κίνδυνος, στα μάτια του Ομίλου Eurasia.

Με υψηλότερα επιτόκια και περιθώριο κέρδους, αλλά και με πολύ μικρά περιθώρια για δημοσιονομικούς ελιγμούς για τη στήριξη της ανάπτυξης, ο κίνδυνος οικονομικής πίεσης, κοινωνικής αναταραχής και πολιτικής αστάθειας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι υπεύθυνοι λήψης οικονομικών αποφάσεων θα βρίσκονται όλο και περισσότερο σε μια κατάσταση συνεχών απωλειών ενόψει του ρυθμιστικού κινδύνου και της πολιτικής αβεβαιότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.