Bloomberg: Πως η απόφαση του Μπ.Τζόνσον να αγνοήσει τις Βρυξέλλες έφερε τη συμφωνία – Τα 2 δραματικά τηλεφωνήματα

Bloomberg: Πως η απόφαση του Μπ.Τζόνσον να αγνοήσει τις Βρυξέλλες έφερε τη συμφωνία – Τα 2 δραματικά τηλεφωνήματα

To Bloomberg περιγράφει το παρασκήνιο της συμφωνίας για το Brexit και πως η απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να σπάσει τη γραμμή των Ευρωπαίων και να διαπραγματευτεί απευθείας με τη Βόρειο Ιρλανδία έφερε τη συμφωνία.

Ήταν 8 το πρωί της 8ης Οκτωβρίου, όταν οι αξιωματούχοι στη Downing Street βρέθηκαν μπροστά σε μια διπλωματική καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον είχε κλονιστεί από την εκτίμηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για το πόσο δύσκολο θα ήταν να επιτευχθεί μια συμφωνία για το Brexit και ο απότομος τηλεφωνικός διάλογος που ακολούθησε, προκάλεσε αληθινό σοκ στους συμβούλους και των δυο ηγετών.

Μόλις εννέα ημέρες μετά την επισήμανση εκ μέρους του βρετανικού επιτελείου ότι η συμφωνία είναι «ουσιαστικά αδύνατη», τα ίδια άτομα συζητούσαν με τον Μπόρις μέσα στο αεροπλάνο που τους μετέφερε από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες. Ο Τζόνσον πήγαινε να επικυρώσει μια συμφωνία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ήταν αυτή η τραυματική ανταλλαγή επιχειρημάτων με τη Γερμανίδα καγκελάριο που ξεκλείδωσε τη συμφωνία. Και οι παραχωρήσεις που προκάλεσε θα μπορούσαν ακόμη και να οδηγήσουν στη ματαίωση της συμφωνίας.

Καθώς το επιτελείο της Μέρκελ επικέντρωνε στην αγριότητα των βρετανικών επιθέσεων και οι μαχητές υπέρ του brexit αναρτούσαν στο twitter μια προσβλητική εικόνα της Μέρκελ, ο Τζόνσον επικοινώνησε με έναν άλλο ηγέτη, η θέση του οποίου επίσης κινδύνευε εξίσου, ανάλογα με την πορεία των συνομιλιών για το Brexit: τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαραντκάρ.

Συνομιλώντας τηλεφωνικά, μόλις λίγες ώρες μετά την θυελλώδη συνομιλία του Τζόνσον με τη Μέρκελ, οι δύο άνδρες αποφάσισαν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να συναντηθούν κάπου σε ουδέτερο έδαφος σε μια προσπάθεια να σπάσουν το αδιέξοδο.

Επί τρία ολόκληρα χρόνια, η ΕΕ υπήρξε αμετακίνητη στην απόφαση ότι κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να διαπραγματευτεί άμεσα με οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο ηγέτη. Όλες οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά οι Τζόνσον και Βαραντκάρ αποφάσισαν ότι ήρθε η ώρα να παραβιάσουν τους κανόνες. Και αυτή η απόφαση, ήρε το αδιέξοδο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.