Φιάσκο οι κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία: Βάζει στον «πάγο» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Κομισιόν ανακοίνωσε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά... δεν θα το επιβάλλει

Φιάσκο οι κυρώσεις της ΕΕ σε Ρωσία: Βάζει στον «πάγο» το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η Δύση ανακοινώνει εδώ και λίγο καιρό κυρώσεις στη Ρωσία, οι οποίες όμως αντί να σταματούν τους Ρώσους… πλήττουν τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Μια από τις τελευταίες «ιδέες» που είχε η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν να επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, όμως η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να μπει στο «πάγο» ειδικά μετά τη σφοδρή άρνηση της Ουγγαρίας να πει το «ναι» προκειμένου να υπάρξει η απαραίτητη ομοφωνία.

Όπως αναφέρει το Politico αυτό που επιχειρούν τώρα οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες είναι ένα bypass το οποίο πρακτικά θα οδηγήσει στο «πάγωμα» της επιβολής του συγκεκριμένου μέτρου που έχει ανησυχήσει όλη την Ευρώπη.

Κατά την ίδια πηγή η ιδέα που διακινείται στις Βρυξέλλες είναι να προωθηθούν όλα τα υπόλοιπα μέτρα του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αλλά το πλήρες εμπάργκο να μπει στην άκρη για τώρα με την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία και την κυβέρνηση Όρμπαν θα αποδώσουν.

«Μια τέτοια καθυστέρηση θα αποτελούσε ένα τεράστιο πισωγύρισμα στις προσπάθειες της ΕΕ να απαντήσει στον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα θα αποτελέσει ένα ευθύ χτύπημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία στις 4 Μαΐου πρότεινε το ολικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο» αναφέρει το Politico.

Όπως σημειώνεται στο άρθρο το γεγονός ότι οι διπλωμάτες εξετάζουν μια τέτοια «δραματική κίνηση» αποδεικνύει πόσο δύσκολο είναι για την ΕΕ να κλιμακώσει την οικονομική επίθεσή της προς τη Ρωσία και πόσο επώδυνο θα είναι για την ίδια την Ευρώπη να «απογαλακτιστεί» από τη ρωσική ενέργεια.

«Υπάρχει, όντως, μια ιδέα να «σπάσει» το πακέτο καθώς έχουμε συμφωνήσει στο 90%, για να προχωρήσουμε με όλα τα άλλα εκτός από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Είναι ενοχλητικό που δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με πράγματα που έχουν συμφωνηθεί. Οπότε γιατί να μην κινηθούμε έτσι, να είμαστε πραγματιστές και να συνεχίσουμε μετά με τη συζήτηση για την ενέργεια;» λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Politico.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο διαχωρισμός του εμπάργκο από τις υπόλοιπες κυρώσεις «θα στείλει ένα κακό μήνυμα» και πιθανότατα να μην περάσει από άλλες χώρες για τον λόγο αυτό με την επόμενη συνάντηση για το θέμα αυτό να είναι προγραμματισμένη για σήμερα, Παρασκευή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεύτερος διπλωμάτης τάχθηκε υπέρ του διαχωρισμού του πακέτου των κυρώσεων με το επιχείρημα ότι θα είναι καλύτερο να προχωρήσει το 90% των κυρώσεων από το να μην προχωρήσει καμία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.