ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μέρος των αρμοδιοτήτων μου» οι διακοπές με Κ.Μητσοτάκη στα Χανιά

«Οικοδομώ και να διατηρώ στενές σχέσεις συνεργασίας με τους αρχηγούς κρατών»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Μέρος των αρμοδιοτήτων μου» οι διακοπές με Κ.Μητσοτάκη στα Χανιά

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται για τις διακοπές της στην Κρήτη, όταν και την είχε προσκαλέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη. 

Σημειώνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο σύζυγός της πραγματοποίησαν ένα τριήμερο ιδιωτικό ταξίδι στην Κρήτη, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου.

Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι σύντομες διακοπές μπορεί να επηρεάσουν  τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Αθήνα. Το καλοκαίρι μετά την επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν στα Χανιά, η Ολλανδή ευρωβουλευτής δήλωνε ότι την ώρα που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε τις διακοπές της στα Χανιά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει «εμφανώς σιωπηλή σχετικά με τα pushbacks, την έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου, το σκάνδαλο υποκλοπών που στοχεύει τους αντιπάλους της ΝΔ, την ανεξιχνίαστη δολοφονία ενός ερευνητή δημοσιογράφου και την υπονόμευση ανεξάρτητων εποπτικών οργάνων».

Η Σόφι ιν’τ Βελντ είναι μέλος της επιτροπής PEGA του Ευρωκοινοβουλίου και είχε αντιδράσει έντονα τον περασμένο Αύγουστο, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «σοβαρή παραβίαση των συνθηκών, της πολιτικής ευπρέπειας και ουδετερότητας».

«Θεωρώ ότι αποτελεί μέρος των αρμοδιοτήτων μου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οικοδομήσω και να διατηρήσω στενές σχέσεις συνεργασίας με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και κυρίως με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σημειώνει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην απάντηση της, προσθέτοντας ότι «αυτές οι σχέσεις απαιτούν επίσημες συναντήσεις και ανταλλαγές απόψεων, αλλά μπορεί επίσης να πραγματοποιούνται περιστασιακά σε ανεπίσημους ή ιδιωτικούς χώρους. Μια προσωπική πρόσκληση από έναν αρχηγό κράτους ή κυβέρνησης είναι μια εξαιρετική ευγενική κίνηση αλλά καθόλου ασυνήθιστο στις πολιτικές ή διπλωματικές σχέσεις».

Η πρόεδρος της Κομισιόν προσθέτει στην απαντητική επιστολή της ότι «η προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη επέτρεψε διεξοδικές συζητήσεις και καλύτερη αμοιβαία κατανόηση σε διάφορους τομείς. Τέτοιες επαφές και συζητήσεις είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές και δεν θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία μου ως προέδρου της Κομισιόν ούτε την ανεξαρτησία του Έλληνα πρωθυπουργού».

Απαντώντας στα περί παραβίασης της ουδετερότητας που την εγκάλεσε η Σόφι ιν’τ Βελντ, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δηλώνει ότι «η σύγκριση ενός πρωθυπουργού και μέλους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με εκπροσώπους ιδιωτικών συμφερόντων που κάνετε στην επιστολή σας είναι ανακριβής».

Από την πλευρά της η Σόφι ιν’τ Βελντ δημοσιοποιώντας την απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημειώνει:

«Απάντηση 👇 από την Πρόεδρο @vonderleyen για τις ιδιωτικές της διακοπές στο σπίτι του @kmitsotakis.. Με σεβασμό αλλά βασικά διαφωνώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι επιφορτισμένη με την «αστυνόμευση» των κρατών μελών και την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ, επομένως οι σχέσεις δεν έχουν διπλωματικό χαρακτήρα.»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.