Η Κομισιόν εξετάζει αν η εξαγωγή του Predator έγινε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό

Το Predator της Intellexa θεωρείται προϊόν διπλής χρήσης

Η Κομισιόν εξετάζει αν η εξαγωγή του Predator έγινε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό

Η Κομισιόν, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις αποκαλύψεις για την πώληση κακόβουλου λογισμικού από την Ελλάδα.

Παρ’ όλο που σε αυτή τη φάση δεν σχολιάζει επί του συγκεκριμένου περιστατικού, η αρμόδια γενική διεύθυνση της Επιτροπής εξετάζει αν η αγοραπωλησία έγινε σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Κι αυτό γιατί το Predator της Intellexa θεωρείται προϊόν διπλής χρήσης, όπως ονομάζονται τα αγαθά που μπορεί να εξυπηρετήσουν στρατιωτικούς ή σκοπούς ασφάλειας, ανάλογα με το σε ποια «χέρια» θα βρεθούν. Τα προϊόντα τεχνολογίας εμπίπτουν στην ίδια περίπτωση.

Οπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, από τον σχετικό κανονισμό προβλέπονται συγκεκριμένοι όροι και διαδικασίες για τις εξαγωγές αυτών των ειδών, σύμφωνα με την αυστηροποίηση του νόμου που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2021.

«Τα κράτη-μέλη είναι υπεύθυνα να αποφασίζουν ανά περίπτωση να δώσουν ή όχι μια έγκριση για την εξαγωγή ενός προϊόντος διπλής χρήσης, αλλά η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή συνεργασία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά», απάντησε η αρμόδια εκπρόσωπος Μίριαμ Γκαρσία Φερέρ σε δημοσιογράφο των NY Times που συμμετείχε στην επίμαχη δημοσίευση.

Στην απάντησή της, η εκπρόσωπος δήλωσε έμμεσα ότι μέσω μηχανισμού συντονισμού η Κομισιόν διερευνά τι ακριβώς έχει συμβεί.

Άλλη διεύθυνση της Επιτροπής εποπτεύει το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ.

Εν αναμονή της ψήφισης του νόμου, οπότε και θα μπορεί να εκφράσει συγκεκριμένη άποψη, η γενικότερη θέση της Κομισιόν σχετικά με τη χρήση του spyware δεν έχει αλλάξει: «Οποιαδήποτε προσπάθεια των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να αποκτήσουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εφόσον επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

«Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια για τη διαφύλαξη της εθνικής τους ασφάλειας και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφάλειάς τους, ώστε να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης», πρόσθεσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η διερεύνηση τέτοιων ζητημάτων αποτελεί αρμοδιότητα κάθε κράτους-μέλους της Ε.Ε. Η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιο ισχυρισμό και να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών», κατέληξε παραπέμποντας και στην τελευταία έκθεση για το κράτος δικαίου για την Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.