ΗΠΑ: Εταιρείες θα καταβάλλουν σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια επειδή μόλυναν πόσιμο νερό με χημικά PFAS

Τα συγκεκριμένα χημικά συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών

ΗΠΑ: Εταιρείες θα καταβάλλουν σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια επειδή μόλυναν πόσιμο νερό με χημικά PFAS

Σχεδόν 1,2 δισ. δολάρια θα καταβάλλουν 3 εταιρείες παραγωγής χημικών στις ΗΠΑ για να κλείσουν υποθέσεις μηνύσεων που έχουν γίνει εναντίον τους επειδή μόλυναν πόσιμο νερό σε όλη τη χώρα με PFAS, τα λεγόμενα «παντοτινά χημικά» τα οποία συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών.

Σε ανακοίνωσή τους οι εταιρείες Chemours, DuPont de Nemours και Corteva από τις ΗΠΑ επεσήμαναν ότι κατέληξαν σε αυτή «την επί της αρχής συμφωνία για να κλείσουν όλες οι προσφυγές που συνδέονται με καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες πόσιμο νερό στα δημόσια δίκτυα διανομής νερού μολύνθηκε από PFAS».

Συνολικά οι τρεις εταιρείες θα καταβάλλουν 1,185 δισ. δολάρια.

Οι υπερφθοροαλκυλιωμένες χημικές ουσίες (PFAS) δεν έχουν οσμή και γεύση ενώ είναι αόρατες. Έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και όταν εισέλθουν στο περιβάλλον μένουν εκεί για πάντα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, ο κολοσσός 3Μ υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία, βάσει της οποίας θα καταβάλλει τουλάχιστον 10 δισεκ. δολάρια, για να κλείσουν άλλες προσφυγές που έχουν υποβάλει εναντίον της πόλεις και κωμοπόλεις στις ΗΠΑ για μόλυνση πόσιμου νερού από PFAS.

Τα συνθετικά αυτά χημικά είναι τόσο διαδεδομένα που εντοπίζονται στο αίμα σχεδόν όλων των Αμερικανών, περιλαμβανομένων των νεογέννητων μωρών. Έως 200 εκατ. Αμερικανοί εκτίθενται στα PFAS μέσω του νερού της βρύσης, σύμφωνα με έκθεση του 2020.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι προσπάθειες καθαρισμού του νερού από τα PFAS εντάχθηκαν πέρυσι, αφού η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «πολύ χαμηλότερα επίπεδα (σ.σ. αυτών των χημικών) από όσο πιστευόταν αρχικά» μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στους ανθρώπους και ότι σχεδόν κανένα επίπεδο έκθεσης σε αυτά δεν είναι ασφαλές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.