Τσεχία: Ο υποψήφιος Πρόεδρος Α.Μπάμπις αμφισβήτησε το Άρθρο 5 του NATO – «Δεν θα στείλω τα παιδιά μας να σκοτωθούν»!

Προκλήθηκε θύελλα από τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού ο οποίος αναγκάστηκε να ανασκευάσει

Τσεχία: Ο υποψήφιος Πρόεδρος Α.Μπάμπις αμφισβήτησε το Άρθρο 5 του NATO – «Δεν θα στείλω τα παιδιά μας να σκοτωθούν»!

Πολιτική θύελλα προκάλεσε στην Τσεχία ο υποψήφιος για την προεδρία της χώρας και πρώην πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση το καθήκον της συλλογικής άμυνας όπως ορίζεται στο Άρθρο 5 της σύμβασης του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Με λίγα λόγια είπε πως δεν θα εμπλέξει την Τσεχία σε έναν Γ’ ΠΠ με αντίπαλο την Ρωσία προκαλώντας πολιτική θύελλα στην χώρα.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού ντιμπέιτ που μεταδόθηκε προχθές Κυριακή, ο δισεκατομμυριούχος ερωτήθηκε εάν θα έστελνε μέλη των τσέχικων ενόπλων δυνάμεων να πολεμήσουν στην Πολωνία ή στα κράτη της Βαλτικής σε περίπτωση που κάποια από τις χώρες αυτές δεχόταν επίθεση.

«Όχι, ασφαλώς όχι. Θέλω ειρήνη, δεν θέλω πόλεμο. Και σε καμία περίπτωση δεν θα έστελνα τα παιδιά μας (…) στον πόλεμο», απάντησε ο κ. Μπάμπις.

Ο πρώην πρωθυπουργός είναι αντιμέτωπος με τον απόστρατο στρατηγό Πετρ Πάβελ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξάγονται το Σαββατοκύριακο στην Τσεχία.

Πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos θέλει τον στρατηγό ε.α. να έχει ευρύ προβάδισμα (58,8%-41,2%) έναντι του δισεκατομμυριούχου.

Ο Πετρ Πάβελ —ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τσεχίας— αντέδρασε έντονα στο ντιμπέιτ, επιμένοντας στο ότι το Άρθρο 5 οφείλει να τηρηθεί. «Αν είσαι χώρα μέλος ενός τέτοιου οργανισμού (σ.σ. του NATO), δεν είσαι μόνο επειδή απολαμβάνεις τα οφέλη της συλλογικής άμυνας, αλλά για να συνεισφέρεις σε αυτήν», αντέταξε.

Ο αντιπρόεδρος της τσεχικής κυβέρνησης Ιβάν Μπάρος έφθασε στο σημείο χθες Δευτέρα να καταγγείλει μέσω Twitter πως ο κ. Μπάμπις εγείρει «άμεσο κίνδυνο» για την τσεχική εθνική ασφάλεια: «Θα πρόδιδε κι εμάς και τους συμμάχους μας», υποστήριξε ο πολιτικός του κόμματος των Πειρατών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα απηύθυνε έκκληση για μετριοπάθεια στον προεκλογικό διάλογο και απαίτησε να μην τίθενται υπό αμφισβήτηση εθνικά συμφέροντα.

Ο κ. Μπάμπις αναγκάστηκε εν μέσω του σάλου να ανασκευάσει την τοποθέτησή του, αναφέροντας μέσω Twitter ότι θα προτιμούσε να μην είχε κληθεί να απαντήσει στην υποθετική ερώτηση περί επίθεσης εναντίον της Πολωνίας ή των κρατών της Βαλτικής. «Πάντως, εάν γινόταν στ’ αλήθεια τέτοια επίθεση, φυσικά θα συμμορφωνόμουν προς το Άρθρο 5», συμπλήρωσε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.