Κλιμακώνει η Τουρκία τις επιθετικές της ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνοντας ξαφνικά το ερευνητικό σκάφος Barbaros εντός του οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία!

Μέχρι τώρα η Άγκυρα είχε επιλέξει να πλέει το Barbaros στα όρια του βυθοτεμαχίου καθώς στο λεγόμενο “τριεθνές”, στο σημείο που “ενώνονται” η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Barbaros παρακολουθεί η φρεγάτα ΨΑΡΑ του ΠΝ.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δίπλα του δεν βρίσκεται κανένα πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ ενώ την ίδια στιγμή αμερικανικό αντιτορπιλικό πλέει στη περιοχή του οικοπέδου 10 όπου η ExxonMobil συνεχίζει τη γεώτρησή της.

Τι σημαίνει αυτό: Οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται μόνο για ότι βρίσκεται εντός του κύκλου άμεσων συμφερόντων τους και επιβεβαιώνεται η πονηρή δήλωση Ερντογάν που έγινε πριν μια εβδομάδα.

«Οι Αμερικανοί είναι σα να λένε εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε» έμμεσα αποδεχόμενος ότι έχουν ήδη χωρίσει με τις ΗΠΑ τις ζώνες «εμπλοκής» τους.

Οι δε ΗΠΑ μόλις προχθές είχαν ξεκαθαρίσει για πολλοστή φορά ότι υποστηρίζουν την «ισότιμη» κατανομή των ενεργειακών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, με τον όρο της εχεμύθειας υποστήριξε ότι πρέπει να μοιραστούν μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων οι πόροι από τους υδρογονάνθρακες: «Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμο όλοι μαζί να αξιολογήσουμε τους πόρους. Το όφελος από τους πόρους αυτούς ανήκει στην Κύπρο και αυτό είναι σημαντικό για εμάς. Οι πόροι πρέπει να μοιραστούν μεταξύ των πλευρών μετά από μια διαπραγμάτευση» και αυτό καταδεικνύει την πλέον έντονη κατάδειξη της ανάγκης διαμοιρασμού των εσόδων μεταξύ Κυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.»

Πρακτικά τον διαμοιρασμό των εσόδων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας.

Σημείωσε ακόμα μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι «Η ExxonMobil είναι αμερικανική εταιρεία και ως εκ τούτου πρέπει να υπακούει τόσο στους αμερικανικούς νόμους όσο και στους νόμους της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται».

Φυσικά, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η Τουρκία δεν αντιδρά στην αμερικανική έρευνα και δοκιμαστική εξόρυξη της ExxonMobil στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτά για όσους πιστεύουν ακόμα ότι υπάρχει ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι οι Αμερικανοί θα στηρίξουν τα ελληνικά συμφέροντα επειδή «αντιπαθούν» τον Ερντογάν.