Ενας παλιός χρόνος που άφησε τις περισσότερες εκκρεμότητες ever στο νέο έτος, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Ελλάδος...

Η περίεργη διάλεκτος στο πιο απομακρυσμένο ελληνικό νησί – Επικοινωνούν με σφυρίγματα (βίντεο)

Η περίεργη διάλεκτος στο πιο απομακρυσμένο ελληνικό νησί – Επικοινωνούν με σφυρίγματα (βίντεο)

Οι Αντιαίοι χωρικοί μιλούν μια μοναδική γλώσσα σφυρίγματος, στην οποία κάθε τόνος σφυρίγματος αντιστοιχεί σε ένα γράμμα του αλφαβήτου. Βάζοντας σε τάξη σφύριγμα διαφορετικών τόνων, σχηματίζουν λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μιλήσουν και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλον απλά σφυρίζοντας. Τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα σε ηλικία 5 ή 6 ετών.

Το ενδιαφέρον έθιμο – που εμφανίζεται επίσης στα κοντινά χωριά Συμμούκι και Ευαγγελισμός χρονολογείται από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας.

Μερικοί υποθέτουν ότι οι κάτοικοι της Αντίας πήραν τις γλωσσικές δεξιότητες από τους Περσούς στρατιώτες που φύλαγαν Έλληνες κρατούμενους στην περιοχή της Καρύστου.Μετά την ήττα τους στη μάχη της Σαλαμίνας, ο περσικός στρατός άφησε πίσω τους φρουρούς της Καρύστου και κατέφυγαν στα υψίπεδα γύρω από την Αντία για να κρυφτούν.Εκεί αναμίχθηκαν με τον τοπικό πληθυσμό και αφομοιώθηκαν από αυτούς.

Μια άλλη θεωρία θέλει οι χωρικοί της Αντίας να έχουν δωρική καταγωγή, επειδή δεν μιλούν την αρβανίτικη διάλεκτο όπως οι γύρω πληθυσμοί.Μια λιγότερο γνωστή θεωρία θέλει οι πατέρες της γλώσσας των σφυριών να είναι κάτοικοι Αίνος στη Θράκη, ο οποίος μετακόμισε στην περιοχή το 1469 ως κρατούμενοι των Ενετών

Η γλώσσα «Σφυρία» ανακαλύφθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τον Μάρτιο του 1969, όταν μια ομάδα διασώσεων έψαχνε για τα λείψανα ενός αγνοούμενου πιλότου του οποίου το αεροπλάνο είχε συντρίψει στην ορεινή περιοχή «Όχι».

Αν και οι υπόλοιποι χωρικοί σφυρίζουν ακόμα στην Αντία, ο πληθυσμός της έχει συρρικνωθεί και η περιοχή κατοικείται από ηλικιωμένους που αργά πεθαίνουν. Οι χωρικοί λένε ότι θα ήθελαν να δουν τη γλωσσική παράδοσή τους να συνεχίζεται, αλλά τα παιδιά τους έχουν φύγει κυρίως από το χωριό και πολύ λίγοι ξέρουν να σφυρίζουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.