ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σοκολάτα: Πώς έγινε από νόμισμα η πιο γλυκιά απόλαυση

Σοκολάτα: Πώς έγινε από νόμισμα η πιο γλυκιά απόλαυση

Η σοκολάτα είναι μεγάλη αδυναμία των περισσοτέρων κι ένα μόνο κομματάκι της μπορεί να μας αλλάξει τη διάθεση μέσα σε μερικά λεπτά.

Αποτελεί από τα πιο δημοφιλή γλυκά παγκοσμίως, καταναλώνεται δε σε τόσο ευρεία κλίμακα που έχει γίνει πλέον προϊόν μαζικής κατανάλωσης. Ωστόσο, πόσα πράγματα γνωρίζεις για αυτήν;

Η λευκή σοκολάτα στην ουσία δεν είναι σοκολάτα: Πώς γίνεται αυτό; Δεν περιέχει καθόλου σκόνη κακάο, παρά μόνο το βούτυρό του. Άλλα συστατικά της είναι η ζάχαρη, το γάλα, η λεκιθίνη και η βανίλια.

Παλαιότερα οι καρποί του κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα: Πολλοί αρχαιολόγοι έχουν υποστηρίξει ότι οι αρχαίοι κάτοικοι του Μεξικού, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής ξεκίνησαν να καλλιεργούν κακαόδεντρα το 1900 π.Χ. Λέγεται, μάλιστα, ότι ο πολύτιμος καρπός τους χρησιμοποιήθηκε ως νόμισμα στην κοινωνία των Αζτέκων. Τον αντάλλαζαν για αντικείμενα πολυτελείας, αλλά και για τρόφιμα και ρούχα.

Το περισσότερο κακάο καλλιεργείται στην Αφρική: Μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Κεντρική Αμερική, ωστόσο σήμερα το περισσότερο κακάο, σχεδόν το 70% της παγκόσμιας προσφοράς, προέρχεται από την Αφρική. Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός, αφού παρέχει περίπου το 30% του παγκόσμιου κακάο.

Ο Ναπολέων λάτρευε τη σοκολάτα: Ο Γάλλος ηγέτης είχε δώσει εντολή να υπάρχει διαθέσιμη σοκολάτα για αυτόν αλλά και για τους συμβούλους του ακόμα και κατά τη διάρκεια έντονων στρατιωτικών εκστρατειών. Ήταν επίσης γνωστό ότι επέλεγε σοκολάτα και όχι καφέ όταν εργαζόταν αργά τη νύχτα.

Η πρώτη μπάρα σοκολάτας παράχθηκε στη Μ. Βρετανία: Το 1847, ο Βρετανός κατασκευαστής σοκολάτας Τζόσεφ Φράι βρήκε έναν τρόπο να αναμίξει τη ζάχαρη με το κακάο, για να παράξει μια πάστα που μπορούσε να δημιουργήσει μπάρες σοκολάτας. Η ζήτηση ήταν αμέσως υψηλή και το εργοστάσιό του στο Μπρίστολ άρχισε αμέσως να παράγει απίστευτες ποσότητες του προϊόντος. Στις επόμενες δεκαετίες εισήχθησαν πάνω από 220 καινοτόμα προϊόντα σοκολάτας στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής του πρώτου σοκολατένιου πασχαλινού αβγού το 1873.

Πρώτοι οι Αζτέκοι απόλαυσαν ζεστή τη σοκολάτα, ως ρόφημα: Ονομαζόταν Χοκολάτ, που σημαίνει «Πικρό νερό» και για να το φτιάξουν χρησιμοποιούσαν κακάο, βανίλια και καυτερή πιπεριά. Θεωρούσαν, μάλιστα, πως καταπολεμά την κούραση. Όταν ο Κολόμβος έφερε τον καρπό στην Ευρώπη, η ζάχαρη προστέθηκε στη συνέχεια στο ρόφημα, βοηθώντας να γίνει πιο γλυκό.

Τα κακαόδεντρα ζουν μέχρι και 200 χρόνια: Ακούγεται εντυπωσιακό ότι αυτά τα αρχαία δέντρα, τα οποία θεωρούνταν ως «δώρα από τους θεούς», μπορούν να ζήσουν για αιώνες. Ωστόσο, μόνο για 25 χρόνια μπορούν να παράγουν κακάο.

Η σοκολάτα και η συμβολή της στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Οι ιστορικοί πιστώνουν τις ποσότητες σοκολάτας που προσέφερε η εταιρία Hershey στα στρατεύματα ως πηγή θετικού ηθικού και ενέργειας. Η εταιρία, μάλιστα, δημιούργησε το 1937 μια ειδικά σχεδιασμένη μπάρας μόνο για τις ανάγκες του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής χημικό της Hershey Chocolate, Σαν Χίνκλεϊ, η αμερικανική κυβέρνηση είχε μόνο τέσσερα αιτήματα: οι μπάρες έπρεπε να ζυγίζουν τέσσερις ουγγιές, να είναι υψηλής ενέργειας, να αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες και να έχουν λίγο καλύτερη γεύση από μια βραστή πατάτα.

Η Ελβετία καταναλώνει τη μεγαλύτερη ποσότητα σοκολάτας ετησίως: Η Ελβετία είναι ο νούμερο 1 αγοραστής σοκολάτας στον κόσμο, με τον κάθε της κάτοικο να αγοράζει 8,2 κιλά το 2015 και περίπου 9 κιλά το 2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2017 και ύστερα από 80 χρόνια δημιουργήθηκε νέο είδος σοκολάτας: Πρόκειται για τη σοκολάτα «Ρούμπι» ή ροζ σοκολάτα. Είναι φτιαγμένη από ρουμπινένιους σπόρους κακάο, οι οποίοι παράγουν κόκκινο κακάο σε σκόνη, συστατικό που της χαρίζει το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα της. Η Barry Calledbaut, η εταιρία που τη δημιούργησε, εξηγεί πως το γλύκισμα προσφέρει «μια έντονη, αισθησιακή απόλαυση» και δεν είναι «καθόλου πικρό, γαλακτερό ή γλυκό, αλλά δημιουργεί μια ένταση μεταξύ των φρουτώδων μούρων και της πλούσιας απαλότητας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.