ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Οι κτηνώδεις πρακτικές για να φιαχτεί το φουα γκρα (βίντεο)

Σκληρές εικόνες

Οι κτηνώδεις πρακτικές για να φιαχτεί το φουα γκρα (βίντεο)

Το φουα γκρα θεωρείται ένα πολυτελές έδεσμα το οποίο όμως προκαλεί απίστευτο πόνο σε πάπιες και χήνες και σε κάποιες χώρες είναι παράνομο.

Η γεύση του περιγράφεται ως πλούσια, βουτυρώδης και λέπτή, με τη Γαλλία να είναι τόσο περήφανη που το έχει εντάξει στην «προστατευόμενη πολιτιστική και γαστρονομική κληρονομιά της χώρας». Η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή και κατανάλωση του φουα γκρά, με πολλές δυτικές χώρες να συνεχίζουν ίσως την πιο σκληρή βία που ασκεί ο άνθρωπος σε ζώα.

Πως προκύπτει λοιπόν το φουα γκρα; Η μετάφραση του σημαίνει λιπώδες συκώτι. Άνθρωποι ταΐζουν υπερβολικά και με τη βια τις πάπιες ή τις χήνες, ώστε το συκώτι να συγκρατήσει λίπος. Το συκώτι πρήζεται με αφύσικό τρόπο και παθαίνει ηπατική στεάτωση.

Μπορεί να μεγαλώσει έως και 10 φορές από το πραγματικό μέγεθός του. Τα πτηνά υποφέρουν και θανατώνονται, αφού έχουν βασανιστεί, ώστε το συκώτι τους να πουληθεί σαν γκουρμέ λιχουδιά.

Η πρακτική αυτή δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά στην Αρχαία Αίγυπτο και το 2.500 π.Χ. Τότε παρατήρησαν πως πριν μεταναστεύσουν οι πάπιες έτρωγαν υπερβολικά, για να αποθηκεύσουν λίπος για το ταξίδι. Έτσι ανακάλυψαν πως τα όργανα της πάπιας που ήταν φορτωμένα με λίπος είχαν καλύτερη γεύση, οπότε ξεκίνησαν την βάναυση τακτική του gavage, δηλαδή το υπερβολικό τάισμα με τη βία.

Σε μια σύγχρονη εγκατάσταση για παραγωγή φουα γκρα, τα πουλιά περιορίζονται σε κλουβιά και δεν μπορούν να αποφύγουν το μηχάνημα που τα ταΐζει. Πως το κάνει; Με μια αντλία αδειάζει μια μεγάλη ποσότητα φαγητού μέσα στους οισοφάγους τους. Μέσα σε λίγες εβδομάδες τα πουλιά δεν μπορούν να περπατήσουν με το συκώτι να είναι δεκαπλάσιο και να επηρεάζει και τα υπόλοιπα όργανα τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται χωρίς δεύτερη σκέψη για μια απίστευτα αποκρουστική και ανατριχιαστική πρακτική που όμως συνεχίζεται σε αρκετές χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου. Υπάρχουν βέβαια και χώρες όπου το υπερβολικό τάισμα με τη βία απαγορεύεται. Αν όσα διαβάσατε δεν σας έπεισαν να μην πλησιάσετε ξανά φουα γκρα, τότε δείτε και το παρακάτω βίντεο και σίγουρα θα πειστείτε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.