ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αυτά είναι τα 3 διαφορετικά είδη δακρύων που παράγουμε

Αυτά είναι τα 3 διαφορετικά είδη δακρύων που παράγουμε

Όλοι και όλες το κάνουμε, ακόμη και αν δεν θέλουμε να το παραδεχόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι κλαίμε, είτε ενώ βλέπουμε μια συγκινητική ταινία, είτε ενώ βρισκόμαστε σε μια κηδεία, είτε καθαρίζοντας κρεμμύδια, είτε πολύ απλά γιατί μαζεύτηκαν πολλά σε μια μέρα.

Όπως αναφέρει το knowledgenuts, στην πραγματικότητα, όλοι κλαίμε λιγάκι συνεχώς αλλά δεν το παρατηρούμε τόσο εύκολα όσο όταν κλαίμε με τους συνήθεις τρόπους.

Τα δάκρυα που παράγουμε όταν κλαίμε συνεχώς (και δυσκολευόμαστε να το καταλάβουμε) ονομάζονται βασικά δάκρυα. Παράγονται από τους δακρυϊκούς μας αδένες και πέφτουν συνεχώς στα μάτια μας και απομακρύνονται από πόρους οι οποίοι ονομάζονται δακρυϊκοί πόροι. Αυτά τα δάκρυα υπάρχουν για να προστατεύουν τα μάτια μας από τη βρωμιά και σκουπιδάκια καθώς επίσης και για να διασφαλίζεται πως η επιφάνεια των ματιών είναι καθαρή. Όταν όλα πάνε καλά με τα βασικά δάκρυα, τότε δεν καταλαβαίνουμε καν την ύπαρξή τους.

Υπάρχει ένα άλλο περιβόητο είδος δακρύων, τα συναισθηματικά δάκρυα. Αυτά αποτελούν, φυσικά, το είδος των δακρύων που παράγουμε όταν είμαστε στεναχωρημένοι, όταν πονάμε ή ακόμη και όταν είμαστε υπερβολικά χαρούμενοι.

Ο τρόπος που παράγονται αυτά τα δάκρυα διαφέρει από τα υπόλοιπα· τα συναισθηματικά δάκρυα εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα από ορμόνες όπως h Αδρενοκορτικοτρόπος ορμόνη (ACTH), η οποία σχετίζεται με τη διαχείριση του στρες στο σώμα μας.

Όταν κλαίμε και παράγουμε συναισθηματικά δάκρυα, αυτά αποτελούν μέρος του συστήματος απόκρισης έκτακτης ανάγκης του σώματός μας και βοηθούν να επαναφέρουμε τη διάθεσή μας και τα συναισθήματά μας με το να εκκρίνονται μερικές ακόμη ορμόνες στο σώμα μας. Τα δάκρυα αυτά περιέχουν επίσης εγκεφαλίνη, η οποία είναι ένα είδος φυσικού παυσίπονου, πράγμα που ίσως σχετίζεται με το γιατί συνήθως νιώθουμε έντονη ανακούφιση αφότου κλάψουμε.

Έχει επίσης ανακαλυφθεί ότι τα συναισθηματικά δάκρυα έχουν μία ακόμη επίδραση – μειώνουν τη λίμπιντο. Σε ένα πείραμα που έκαναν ερευνητές στο Ινστιτούτο Weizmann, εκτέθηκαν άνδρες εθελοντές σε μυρωδιές δακρύων, ανιχνεύσιμες και μη, από γυναίκες εθελόντριες που έκλαιγαν βλέποντας μια στενάχωρη ταινία. Μολονότι τα δάκρυα δεν μύριζαν και δεν ξεχώριζαν καθόλου στο αλατούχο διάλυμα, οι άνδρες στους οποίους ζητήθηκε να μυρίσουν το διάλυμα και να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα των γυναικών φάνηκε να είναι πολύ λιγότερο θετικοί απέναντι σε ένα όμορφο πρόσωπο.

Ωστόσο, δεν είχε να κάνει μόνο με το συναισθηματικό κομμάτι, αλλά και με το ψυχολογικό. Οι άνδρες παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης όταν μύρισα τα δάκρυα, ενισχύοντας την μακράν επικρατούσα αλλά μη αποδεδειγμένη ιδέα ότι κάτι συμβαίνει με τα συναισθηματικά δάκρυα τα οποία περιλαμβάνουν ένα χημικό σημάδι που προειδοποιεί τους άλλους ότι υπάρχει μια συναισθηματική ή σωματική διαταραχή.

Τα αντανακλαστικά δάκρυα είναι μια άλλη κατηγορία δακρύων που τα μάτια μας μπορούν να παράξουν. Αυτά παράγονται όταν μπαίνει σκόνη ή κάτι βρώμικο στα μάτια μας, ή όταν καθαρίζουμε κρεμμύδια. Όχι απλώς τα μάτια μας παράγουν σε μεγάλες ποσότητες αυτά τα δάκρυα, αλλά επίσης εμπεριέχουν αντισώματα τα οποία βοηθούν να προστατευτεί το μάτι από μικρόβια και βακτήρια τα οποία μπορεί να έχουν εισέλθει στο μάτι από το πράγμα που προκάλεσε τον ερεθισμό.

Μερικά δάκρυα αποτελούν απλώς μέρος του τι συμβαίνει στο σώμα μας και μπορούν να συσχετιστούν με μια πληθώρα από άλλα φαινόμενα. Τα συναισθηματικά δάκρυα μπορεί να συνοδεύονται από ταχυκαρδία και ένα σφίξιμο στον λαιμό, αλλά δεν προκαλούν αυτήν την αντίδραση όλα τα είδη των δακρύων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, όλα τα δάκρυα, ανεξαρτήτως είδους, μοιάζουν αρκετά εντυπωσιακά μέσα από ένα μικροσκόπιο. Η φωτογράφος Rose-Lynn Fisher ενδιαφέρθηκε για την μικροσκοπική αναπαράσταση των δακρύων, μετά από μερικά δύσκολα χρόνια που έχυσε αρκετά, και τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Όταν τα δάκρυα στεγνώνουν, δημιουργούν μερικά υπέροχα σχέδια τα οποία μοιάζουν με πράγματα που μπορείς να δεις στο παράθυρό σου κατά τη διάρκεια μιας χιονοθύελλας ή στους χάρτες της Google.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.