Με αuτόν τον έξυπνο τρόπο το κλιματιστικό σας θα καίει λιγότερο ρεύμα

Για να γλιτώσετε χρήματα

Με αuτόν τον έξυπνο τρόπο το κλιματιστικό σας θα καίει λιγότερο ρεύμα

Συνθήκες καύσωνα επικρατούν σε πολλές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι τους 33 βαθμούς Κελσίου στην Αττική.

Η δυσφορία είναι έντονη και ανάσες δροσιάς προσφέρουν στους χώρους εργασίας και στις οικίες τα κλιματιστικά που σε τέτοιες καιρικές συνθήκες σώζουν ζωές και δεν θρηνούμε θύματα όπως πριν από μερικές δεκαετίες.

Ωστόσο τα κλιματιστικά έχουν ορισμένους κανόνες χρήσης προκειμένου να πετύχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και να ισορροπήσουν τη δροσερή θερμοκρασία στον χώρο, αφενός για να μην «φουσκώσουν» τον λογαριασμό της ΔΕΗ και υπερφορτωθεί το δίκτυο με αποτέλεσμα να διακοπεί το ρεύμα και αφετέρου να μην… παγώσει ο χώρος που θα έχει ως αποτέλεσμα την ρινική καταρροή και άλλα συμπτώματα.

Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ψυκτικών Ελλάδος, Δημήτρης Κοντούσιας εξήγησε πως το βασικό λάθος είναι να ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή στους 19 και τους 20 βαθμούς, θεωρώντας ότι έτσι βγάζει πιο δροσερό αέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό στους 20 βαθμούς και έξω έχει 40 βαθμούς Κελσίου δεν πετυχαίνουμε τίποτα αφού δουλεύει συνεχώς και αδυνατεί ταυτόχρονα να πιάσει τη θερμοκρασία που έχουμε ορίσει. Μάλιστα, όταν ρυθμίζουμε το κλιματιστικό σε θερμοκρασίες 19-20 βαθμών εν μέσω καύσωνα, ενδέχεται η εξωτερική του μονάδα να υποστεί βλάβη και να μην λειτουργεί.

Η σωστή θερμοκρασία για τα κλιματιστικά

Σύμφωνα με τον κ. Κοντούσια, τα κλιματιστικά πρέπει να ρυθμίζονται 12 με 13 βαθμούς χαμηλότερα από την εξωτερική θερμοκρασία. Ενδεδειγμένη ρύθμιση για το κλιματιστικό είναι από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να ανταποκριθεί σωστά και να μην καταναλώνει συνεχώς ρεύμα.

Εκτός από τη σωστή θερμοκρασία σημαντικός είναι και ο καθαρισμός των φίλτρων με νερό τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Τα φίλτρα για να τοποθετηθούν εκ νέου στο κλιματιστικό πρέπει πρώτα να έχουν στεγνώσει καλά.

Δεν έχεις κλιματιστικό και με τον ανεμιστήρα δεν δροσίζεσαι; Δες τι λάθος κάνεις και πως να το διορθώσεις

Δεν έχετε κλιματιστικό και αγωνίζεστε να δροσιστείτε με τους απλούς ανεμιστήρες; Ελάχιστοι το καταφέρνουν αν και μπορούν! Πιο είναι το λάθος που κάνουν και δεν δροσίζονται; Τοποθετούν τον ανεμιστήρα στο παράθυρο με τις φτερωτές του προς το εσωτερικό του δωματίου.

Αυτό είναι ζωτικής σημασίας λάθος καθώς μειώνει την αποδοτικότητα του ανεμιστήρα. Κανονικά θα πρέπει να τοποθετείται κοιτώντας προς το παράθυρο και να έχει πίσω του (ιδανικά) μία άλλη ανοιχτή πόρτα ή παράθυρο για να δημιουργεί φυσικό ρεύμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σ αυτή τη θέση ο ανεμιστήρας σπρώχνει τον ζεστό αέρα από το δωμάτιο προς το εξωτερικό του σπιτικού και δημιουργεί μαζί με το άνοιγμα πίσω του, μία πιο φυσική και δροσερή ροή αέρα. Για να το διαπιστώσετε θα πρέπει να περιμένετε περίπου 5 λεπτά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.