ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Αυστρία: «Καλπάζουν» οι οικονομικοί δείκτες για τους… πλούσιους- Έχουν το 40% της ιδιωτικής περιουσίας

Αυστρία: «Καλπάζουν» οι οικονομικοί δείκτες για τους… πλούσιους- Έχουν το 40% της ιδιωτικής περιουσίας

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς, για λογαριασμό των Εργατικών Επιμελητηρίων της Βιέννης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Άνω Αυστρίας, η συγκέντρωση πλούτου στους οικονομικά παντοδύναμους, της εθνικά γερμανικής χώρας, είναι κατά πολύ υψηλότερη απ’ ότι υπολογιζόταν από την ίδια την ΕΚΤ.

Ειδικότερα και βάσει των λεγομένων του καθηγητή Γιάκομπ Καπέλερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Γενικής Ανάλυσης της Οικονομίας του Πανεπιστημίου Λιντς, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού στην Αυστρία κατέχει το 40,5% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας στη χώρα, αντί του 25% που αναφερόταν στους έως τώρα υπολογισμούς.

Ένα ποσοστό 15,7% της συνολικής ιδιωτικής περιουσίας κατέχει τα επόμενα 2-5% του πληθυσμού, που σημαίνει πως το πλουσιότερο 5% έχει στην κατοχή του το 56% της περιουσίας, ενώ το 90% του πληθυσμού φέρεται να έχει μόνον ένα ποσοστό 34,2% του συνόλου της ιδιωτικής περιουσίας, δηλαδή λιγότερο από ό,τι διαθέτει το 1% των πλουσιότερων στην χώρα, και στο φτωχότερο μισό των Αυστριακών αναλογούν μόνον 2,5% της περιουσίας

Η έρευνα διαπιστώνει πως οι πλουσιότεροι Αυστριακοί, δηλαδή το 1% του συνολικού πληθυσμού των 8,8 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν περιουσία που, κατά μέσο ανέρχεται σε 14 εκατομμύρια ευρώ, και συνολικά σε 534 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη χώρα ανέρχεται σε 36 και των εκατομμυριούχων σε 148.000, ενώ το συνολικό ύψος της ιδιωτικής περιουσίας στην Αυστρία φθάνει τα 1.337 δισεκατομμύρια ευρώ, αντί των 998 δισεκατομμυρίων που υπολογίζονταν έως τώρα.

Κατά την παρουσίαση της έρευνας, ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εργατικού Επιμελητηρίου Βιέννης Μάρκους Μάρτερμπαουερ, χαρακτήρισε ως προβληματική τη συζήτηση που γίνεται έως τώρα για περιουσίες και κληρονομιές, καθώς στηρίζεται σε ελλιπή στοιχεία και εν μέρει σε αδιαφορία.

Σημειώνοντας πως δεν αποτελεί καλή προϋπόθεση για τον πολιτικό διάλογο όταν από τη μία πλευρά καταγράφονται πλήρως από το κράτος οι μισθοί, αλλά, από την άλλη, το ίδιο το κράτος δεν ενδιαφέρεται για το ύψος των περιουσιών και για την κατανομή των περιουσιών, ο ίδιος τόνισε πως σημαντικές προϋποθέσεις για μία θεμελιωμένη πολιτική αντιπαράθεση είναι η διαφάνεια και η κατάθεση στοιχείων.

Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι Αυστριακοί

Σύμφωνα με άλλη έρευνα που είχε δημοσιεύσει τον περασμένο Ιούνιο το αυστριακό μηνιαίο οικονομικό περιοδικό “Trend”, στην κορυφή του καταλόγου των 100 πλουσιότερων Αυστριακών βρίσκεται η οικογένεια Πόρσε-Πίεχ (κύριοι μέτοχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen), της οποίας η περιουσία φέρεται να ανέρχεται σε 35,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Red-Bull”, Ντίτριχ Μάτεσιτς με 9,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η οικογένεια Φλικ με 8 δισεκατομμύρια ευρώ και στην τέταρτη ο ιδιοκτήτης της εταιρείας “Novomatic” Γιόχαν Γκραφ με 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως τονίζονταν στην έρευνα, το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας των πλουσιότερων Αυστριακών αποτελούν συμμετοχές σε επιχειρήσεις καθώς και τα ακίνητα τους, ενώ λόγω της καλής εξέλιξης μέσα στους τελευταίους μήνες στις αγορές κεφαλαίου και της ανόδου της αξιολόγησης των επιχειρήσεων και των τιμών των ακινήτων, έχουν αυξηθεί αισθητά οι μεγάλες περιουσίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.