Η Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να αναστείλει από αύριο Κυριακή τις δραστηριότητες σε ακόμη δύο λιμάνια στο ανατολικό τμήμα της χώρας, γεγονός που θα αυξήσει στα 800.000 βαρέλια την ημέρα τις απώλειες της παραγωγής.

Αυτή η προειδοποίηση καταγράφεται ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις γύρω από τον έλεγχο των πετρελαϊκών τερματικών σταθμών και τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

«Η ΕΕΠ εκτιμά ότι θα κηρυχθεί force majeure στα λιμάνια Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα την Κυριακή 1η Ιουλίου», ανέφερε η επιχείρηση σε ανακοίνωσή της.

Ο νομικός όρος «ανωτέρα βία», που χρησιμοποίησε η ΕΕΠ, της επιτρέπει την αποποίηση της ευθύνης για τη μη τήρηση συμβατικών της υποχρεώσεων ως προς τις παραδόσεις καυσίμων.

Δυνάμεις πιστές στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, «εμποδίζουν τη φόρτωση (πετρελαίου) και εμποδίζουν την πρόσβαση των δεξαμενόπλοιων», εξήγησε η ΕΕΠ, η οποία είναι πιστή στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα.

Η ΕΕΠ είχε ήδη ανακοινώσει τη 14η Ιουνίου την αναστολή κάθε δραστηριότητας σε ακόμα δύο εγκαταστάσεις στη λεγόμενη πετρελαϊκή ημισέληνο, τα λιμάνια Ες Σίντερ και Ρας Λανούφ, εξαιτίας των εχθροπραξιών στην περιοχή, κάτι που σήμανε απώλειες παραγωγής που συνολικά ανέρχονταν στα 450.000 βαρέλια την ημέρα.

Το κλείσιμο των λιμανιών στη Ζουεϊτίνα και Αλ Χαρίγκα συνεπάγεται επιπρόσθετες απώλειες 350.000 βαρελιών την ημέρα, αυξάνοντας τη ζημία στα συνολικά 800.000 βαρέλια την ημέρα, επί συνόλου παραγωγής ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα.

Η Λιβύη παρήγαγε 1,6 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πριν από την ισλαμική εξέγερση του Φεβρουαρίου του 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι και την έναρξη καταστροφής του κράτους.

Η παραγωγή της έπεσε στο 20% της αρχικής κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης, πριν φθάσει ξανά στο επίπεδο του ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα στα τέλη του 2017.

Η Λιβύη έχει το καλύτερο ποιοτικά πετρέλαιο και το εύκολα εξορύξιμο, αφού βρίσκεται σε κοιτάσματα που ξεκινούν μόλις 20 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα πετρελαϊκά αποθέματα της Λιβύης υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 48 δισεκατομμύρια βαρέλια από τον ΟΠΕΚ, κάτι που σημαίνει ότι είναι τα μεγαλύτερα στην Αφρική.