ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Αύξηση κατώτατου μισθού: Μέτρο χωρίς πραγματικό αντίκρισμα; – Τι ισχύει με το αφορολόγητο όριο

Αύξηση κατώτατου μισθού: Μέτρο χωρίς πραγματικό αντίκρισμα; – Τι ισχύει με το αφορολόγητο όριο

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε η κυβέρνηση ενδέχεται να είναι ένα μέτρο χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για τον Έλληνα πολίτη, εάν τελικά τεθεί σε ισχύ η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την 1η Ιανουαρίου του 2020.

Για τους 880.000 άμεσα και έμμεσα ωφελημένους από την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου σε περίπτωση που το μέτρο ισχύσει η χαρά θα κρατήσει για λίγο, βλέποντας το πορτοφόλι τους να αδειάζει και πάλι.

Με χαρτί και μολύβι λοιπόν, εργαζόμενος ο οποίος σήμερα αμείβεται με τον κατώτατο μισθό έχει μηνιαίες μεικτές αποδοχές 586 ευρώ και καθαρές αποδοχές 492 ευρώ και αυτό το ποσό φορολογείται. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του ανέρχεται σε 6.888 ευρώ. Από την κλίμακα φορολόγησης εισοδήματος προκύπτει ετήσιος φόρος 1.515,36 ευρώ (22%). Ωστόσο, επειδή χορηγείται έκπτωση φόρου στους μισθωτούς 1.900 ευρώ ο φόρος μηδενίζεται.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή η διαμόρφωση του στα 650 ευρώ μεικτά μηνιαίως και στα 546 ευρώ καθαρά, θα οδηγήσει εφέτος στα 9.036 ευρώ (μεικτά) το συνολικό ετήσιο εισόδημα του εργαζομένου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Σε σχέση με το 2018 ο εν λόγω εργαζόμενος θα λάβει 832 ευρώ περισσότερα! Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του θα ανέρχεται για φέτος στα 7.590 ευρώ και με φόρο 22% θα πρέπει να πληρώσει 1.669,8 ευρώ, ποσό που καλύπτεται από την έκπτωση φόρου των 1,900 ευρώ. Επομένως ο μισθωτός του παραδείγματος είναι και για το 2019 αφορολόγητος.

Το 2020 ο εν λόγω εργαζόμενος θα έχει ετήσιες αποδοχές 9.100 ευρώ (μεικτά), από 8.204 το 2018. Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημά του θα ανέρχεται σε 7.644 ευρώ. Με βάση τη σημερινή κλίμακα φορολογίας εισοδήματος προκύπτει ετήσιος φόρος (22%) ύψους 1.681,68 ευρώ.

Με τα ισχύοντα δεδομένα και την έκπτωση φόρου των 1900 ευρώ ο εργαζόμενος δεν θα χρωστούσε τίποτα στην εφορία.

Όμως από τον Ιανουάριο του 2020 αναμένεται να εφαρμοστεί η ψηφισμένη από το 2017 μείωση του αφορολόγητου ορίου, κάτι που αν όντως γίνει τότε το όποιο όφελος από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστεί.

Κι αυτό γιατί αν ισχύσει το ψηφισθέν μέτρο για τη μείωση του αφορολόγητου, για τον άγαμο, το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020 από τα 8.636 ευρώ, στα 5.685 ευρώ και ακολούθως θα μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ. Για τον έγγαμο με ένα παιδί η έκπτωση φόρου θα μειωθεί από τα 1.950 ευρώ στα 1.300, ενώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά η μείωση του φόρου θα περιοριστεί από τα 2.000 ευρώ στα 1.350 ευρώ. Για φορολογούμενους με τρία παιδιά και άνω η έκπτωση φόρου θα συρρικνωθεί από τα 2.100 ευρώ στα 1.450 ευρώ.

Επομένως, στο παράδειγμά μας, όπου προκύπτει για τον εργαζόμενο το 2020 φόρος 1.681,68 ευρώ, αν από το ποσό αυτό αφαιρεθεί η νέα έκπτωση φόρου των 1.250 ευρώ προκύπτει ετήσιος φόρος 431,68 ευρώ.

Ετσι η καθαρή αύξηση των αποδοχών του μισθωτού που θα λαμβάνει τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό από 756 ευρώ θα μειωθεί στα 324,32 ευρώ, δηλαδή μόλις 23,15 ευρώ το μήνα, αφού θα κληθεί να επιστρέψει περισσότερο από το 50% της αύξησης που πήρε στα κρατικά ταμεία.

Καθησυχαστική η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση εμφανίζεται καθησυχαστική αφήνοντας να εννοηθεί ότι όπως δεν ίσχυσε το ψηφισμένο μέτρο για νέα περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 έτσι δεν θα ισχύσει και η μείωση του αφορολόγητου ορίου από 1η Ιανουαρίου 2020.

Χαρακτηριστική η επισήμανση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, η οποία αναφερόμενη στον κατώτατο μισθό είπε ότι η αύξησή του κατά 11% και κατά 27% για τους νέους κάτω των 25, παρότι είναι σημαντική δεν οδηγεί σε υπέρβαση του αφορολόγητου ορίου, «ο κατώτατος μισθός παραμένει στο αφορολόγητο όριο για το 2019».

Σε ότι αφορά δε το 2020 η κυρία Αχτσιόγλου πρόσθεσε με νόημα ότι «σε όσους επικαλούνται το μέτρο μείωσης του αφορολόγητου το 2020, θα συνιστούσα να μη επενδύουν σε αυτή την αντιπολιτευτική γραμμή γιατί θα εκτεθούν, όπως συνέβη και με την ακύρωση της μείωσης των συντάξεων».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο από την τελευταία επίσκεψη των θεσμών στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης προέκυψε ότι τουλάχιστον το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη την ισχύ του μέτρου για μείωση του αφορολόγητου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.