ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Μαύρα» τα στοιχεία για τον παγκόσμιο τουρισμό – Πτώση 70% λόγω κορωνοϊού

«Μαύρα» τα στοιχεία για τον παγκόσμιο τουρισμό – Πτώση 70% λόγω κορωνοϊού

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις ανά τον κόσμο μειώθηκαν κατά 70% τους οκτώ πρώτους μήνες του 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO).

Οι καλοκαιρινοί μήνες, περίοδος τουριστικής αιχμής για το βόρειο ημισφαίριο, ήταν καταστροφικοί: -81% τουριστών τον Ιούλιο σε επίπεδο έτους, -79% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ με έδρα τη Μαδρίτη.

Η πτώση αυτή αντιπροσωπεύει 700.000.000 λιγότερες αφίξεις τουριστών και απώλεια 730 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον παγκόσμιο τουριστικό τομέα, «δηλαδή οκταπλάσιες απώλειες σε σχέση με τις απώλειες που προκάλεσε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία επλήγη πρώτη από την πανδημία, έχει τις μεγαλύτερες απώλειες (-79%), και ακολουθούν η Αφρική και η Μ. Ανατολή (-69%), η Ευρώπη (-68%) και η αμερικανική ήπειρος (-65%).

Η πτώση των καλοκαιρινών αφίξεων στην Ευρώπη ήταν ελαφρώς λιγότερο ισχυρή σε σχέση με άλλες περιοχές (-72% τον Ιούλιο και -69% τον Αύγουστο), αλλά «αυτή η ανάκαμψη ήταν βραχείας διάρκειας, διότι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί επέστρεψαν εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων», τονίζεται στην ανακοίνωση του UNWTO.

Για το σύνολο του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού προβλέπει πτώση 70% των τουριστικών αφίξεων σε επίπεδο έτους και δεν προβλέπει ανάκαμψη πριν από το τέλος του 2021. Το 20% των ερωτηθέντων ειδικών του τομέα θεωρούν ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει «παρά το 2022».

Για τον UNWTO, για τη βουτιά του παγκόσμιου τουρισμού ευθύνεται η βραδύτητα ελέγχου της επιδημίας, η έλλειψη συντονισμένης απάντησης μεταξύ διαφορετικών χωρών για την εφαρμογή κοινών πρωτοκόλλων, καθώς και η επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το 2019, ο παγκόσμιος τουρισμός είχε γνωρίσει αύξηση κατά 4% των αφίξεων. Πρώτος τουριστικός προορισμός στον κόσμο ήταν η Γαλλία και ακολουθούσαν η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.