Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

Ιαπωνία-Κατάρ-Βρετανία «εγγυήθηκαν» για την τουρκική οικονομία: Τι σημαίνει η ανταλλαγή λιρών με γιέν-στερλίνες-ριγιάλ

Ιαπωνία, Κατάρ και Βρετανία «εγγυήθηκαν» την ασφάλεια της τουρκικής οικονομίας δείχνοντας πως πιστεύουν στις προοπτικές τς.

Οι εξελίξεις είναι άσχημες για την Αθήνα που «πόνταρε» σε κάποια τουρκική οικονομική κρίση με την ελπίδα να σταματήσει η Άγκυρα τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Η Άγκυρα βρήκε χρηματοδότηση 20 δις δολάρια από Ιαπωνία και Μ.Βρετανία για να στηρίξει την τουρκική λίρα​ όπως ήδη έχει ενημερώσει από χθες το pronews.gr

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο «ΧαμπέρΤουρκ», η κάθε συμφωνία θα φέρει στα κρατικά ταμεία της Τουρκίας από 10 δις. δολάρια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος τη διάθεση ρευστού από τη χώρα του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Τουρκία την Πέμπτη για τα εγκαίνια ενός μεγάλου νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να ενισχύσει τη λίρα. Γι’ αυτό και η τουρκική κυβέρνηση ζητά εδώ και εβδομάδες βοήθεια από άλλες χώρες προκειμένου να ενισχύσει τα αποθέματά της σε ξένο νόμισμα και να βοηθήσει την οικονομία να αντέξει τον αντίκτυπο της επιδημίας COVID-19.

Σήμερα όμως σε παρόμοια συμφωνία προχώρησε και το Κατάρ.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το πρόγραμμα «ανταλλαγής νομισμάτων» που είχαν συνάψει το 2018 από τα 5 δισ. στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του Ριγιάλ, του νομίσματος του Κατάρ, είναι κλειδωμένη με το δολάριο.

Δεν είναι το ζήτημα ότι η Τουρκία βρήκε 30 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει την οικονομία της, το σημαντικό είναι ότι η 3η (Ιαπωνία) και η 6η (Βρετανία) οικονομία του πλανήτη αποφάσισαν ότι στηρίζουν την Τουρκία όπως και μια χώρα με τεράστιους ενεργειακούς πόρους σαν το Κατάρ (αυτό βέβαια ήταν δεδομένο).

Δεν είναι μεγάλα τα ποσά αλλά δείχνουν εμπιστοσύνη στην τουρκική οικονομία. Η Βρετανία του Μπόρις Τζόνσον, του ανθρώπου που έκλεισε οριστικά την πορτα στην ΕΕ και είχε δηλώσει παλαιότερα πως πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι απειλή, λέγοντας πως είναι αντίθετος σε αυτή την κίνηση, τώρα έχει μετατραπεί σε στρατηγικό σύμμαχο της Τουρκίας με ότι συνεπάγεται αυτό για το Κυπριακό.

Μην ξεχνάμε πως η Βρετανία είναι μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία μάλιστα διαθέτει και βάσεις στο Ακρωτήρι (βάσεις που χρησιμοποιούν συχνότατα για «δύσκολες» επιχειρήσεις και οι Αμερικανοί).

Οι τρεις χώρες δείχνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Το Κατάρ είναι το back up της Άγκυρας και σημειώνεται ότι οι τουρκικές βάσεις θα ειναι στο Καταρ, στο Σουδάν, στην Σομαλία και όπως εξελίσσονται τα πράγματα και στην Λιβύη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην βάση της Πρώτοι μπήκανε Τούρκοι στην αεροπορική βάση της Αλ Βατίγια καθώς ηταν μονάδα αναγνώρισης η οποία είχε άνδρες του επιχειρησιακού τμήματος της ΜΙΤ, δηλαδή ένοπλοι πράκτορες που εισήλθαν για να βρουν στοιχεία. Οι Τούρκοι πήραν διδάγματα από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν

Αύριο θα ανακοινωθεί η συμφωνία με την Ιαπωνία στα εγκαίνια νοσοκομείου στην Κωνσταντινούπολη, που θα ειναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης σε αριθμό ΜΕΘ.

Όλο το νοσοκομείο θα έχει 3.000 ΜΕΘ και φυσικά το ότι κατασκευάστηκε από τουρκο-ιαπωνική κοινοπραξία πιθανότα έπαιξε κάποιο ρόλο και αυτό.

Αυτή την στιγμή η λίρα υποχώρησε κάτω από τα 7 δολάρια και ανέβηκε η αξία της. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν αφού καταρχήν δεν θα διακοπεί το εξοπλιστικό του πρόγραμμα.

Θα πρέπει να πούμε πως πάντα ο δανειζόμενος έχει ωφέλη από αυτόν που τον δανείζει και αυτό είναι σημαντικό σε ότι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ηταν το δάνειο που πήρε η Ελλάδα κατά την Εθνεγερσία του 1821 από την Βρετανία.

Από την προσωρινή κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από τη φιλοβρετανική παράταξη του Μαυροκορδάτου και του Κουντουριώτη, λαμβάνεται η απόφαση συγκρότησης μίας τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα διαπραγματευτεί τους όρους ενός δανείου από το Λονδίνο.

Η συγκεκριμένη Επιτροπή μεταβαίνει στη βρετανική πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 1824 και έναν μήνα μετά, δηλαδή στις 20 Φεβρουαρίου του 1824, υπογράφει την πρώτη δανειακή σύμβαση της προσωρινής κυβέρνησης, ύψους 800.000 στερλινών.

Έκτοτε η Βρετανία είχε αποφασίσει να λάβει το μέρος της Ελλάδας και κατέληξε στο να συμμετάσχει μαζί με την Γαλλία και την Ρωσία στην ναυμαχία του Ναυαρίνου όπου και συνετρίβη ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος.

Ο λόγος είναι απλός. Ο δανειστής δεν θέλει να χάσει τα χρήματά του, όποτε ποιον θα υποστηρίξει; Το κατάλαβαν αυτό στην Αθήνα;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.