ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες: Ύποπτες για επικείμενο «κανόνι» είναι οι First Republic, PacWest Bancorp και Western Alliance

Η κρίση δεν τελείωσε ακόμα

Αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες: Ύποπτες για επικείμενο «κανόνι» είναι οι First Republic, PacWest Bancorp και Western Alliance

Οι περιφερειακές τράπεζες βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών στις ΗΠΑ, αφού η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στην Ιστορία έχουν προκαλέσει πανικό ενώ οι τραπεζικές μετοχές των First Republic, PacWest Bancorp και Western Alliance πέρασαν μια αρκετά ανώμαλη πορεία, καθώς οι επενδυτές εντόπισαν ομοιότητες μεταξύ των ισολογισμών τους και εκείνων της χρεοκοπημένης τράπεζας SVB Financial.

Ως αποτέλεσμα, και οι τρεις μετοχές ξεπουλιούνται γιατί οι επενδυτές και οι αγορές θεωρούν πως θα είναι οι επόμενες χρεοκοπίες.

Το μεγάλο θέμα που έφερε την πτώση της Silicon Valley Bank της SVB Financial και της Silvergate Bank της Silvergate Capital είναι η εξαιρετικά γρήγορη φυγή καταθέσεων από την τράπεζα λόγω ανησυχιών για απώλειες ομολόγων.

Πολλές τράπεζες επένδυσαν τις πλεονάζουσες καταθέσεις σε ομόλογα με χαμηλότερες αποδόσεις και μεγαλύτερη διάρκεια πολύ νωρίς στον κύκλο των επιτοκίων.

Όταν τα επιτόκια αυξήθηκαν, τα ομόλογα αυτά έπεσαν σε δυσμένεια και η αξία τους έπεσε βαθιά.
Με αρκετό χρόνο, αυτές οι “χάρτινες απώλειες” των ομολόγων θα είχαν μετατραπεί και πάλι σε κέρδη εάν τα ομόλογα κρατούνταν μέχρι τη λήξη τους.

Η SVB δεν πήρε αυτόν τον απαιτούμενο χρόνο.

Αυτό που επιδείνωσε τα προβλήματα της SVB και της Silvergate είναι ότι και οι δύο τράπεζες είχαν υπερβολική συγκέντρωση καταθέσεων σε μικρότερο αριθμό μεγάλων πελατών, οι οποίοι είχαν όλα υπόλοιπα καταθέσεων που υπερέβαιναν κατά πολύ αυτό που ασφαλίζει η Federal Deposit Insurance Corp. (FDIC).

Στην περίπτωση της SVB, μόλις έγιναν γνωστά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετώπιζε, αυτοί οι επιλεγμένοι μεγάλοι πελάτες φοβήθηκαν, απέσυραν γρήγορα τις καταθέσεις τους, κάτι που ακολούθησαν πολλοί.

Τα νέα κυκλοφόρησαν τόσο γρήγορα που η SVB είδε να αποσύρονται καταθέσεις ύψους 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Κάνοντας συγκρίσεις με την SVB Financial

Προκειμένου να δούμε πώς η First Republic, η PacWest και η Western Alliance συγκρίνονται με την SVB, ας εξετάσουμε πρώτα πόσες από τις καταθέσεις τους ήταν ανασφάλιστες και τι είδους απώλειες ομολόγων αντιμετώπιζαν σε σχέση με τα ενσώματα κοινά τους κεφάλαια (TCE) στο τέλος του 2022.

Είναι προτιμότερο να εξεταστούν μόνο οι μη πραγματοποιημένες ζημίες από ομόλογα στα χαρτοφυλάκια αυτών των τραπεζών που διακρατούνται μέχρι τη λήξη (HTM), επειδή αυτά δεν αποτιμώνται στην αγορά και επομένως δεν αφαιρούνται από τα ίδια κεφάλαια κάθε τρίμηνο.

Όπως μπορεί να δεί κανείς, η SVB θα είχε εξανεμίσει όλα τα ίδια κεφάλαιά της εάν είχε πουλήσει το χαρτοφυλάκιο ομολόγων HTM.

Η First Republic θα εξαφάνιζε το 37,5% των ιδίων κεφαλαίων της, ενώ η Western Alliance και η PacWest δεν έχουν πραγματικά σημαντικές απώλειες από ομόλογα HTM.

Ωστόσο, όλες αυτές οι τράπεζες είχαν σημαντικό ποσό ανασφάλιστων καταθέσεων.

Η First Republic είναι μια εξειδικευμένη τράπεζα που απευθύνεται σε νοικοκυριά υψηλού πλούτου στις παράκτιες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη και η Φλόριντα.

Όπως και η SVB, χορηγεί επίσης αρκετά δάνεια σε επιχειρήσεις, όπως εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων και ιδιωτικών συμμετοχών, καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, όπως η τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η First Republic σημειώνει ότι διαθέτει μόνο το ένα πέμπτο των λογαριασμών καταθέσεων επιχειρήσεων σε σύγκριση με τη μέση αμερικανική τράπεζα με καταθέσεις μεταξύ 100 και 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η τράπεζα σημείωσε επίσης σε μια πρόσφατη παρουσίαση για επενδυτές ότι ο μέσος επιχειρηματικός λογαριασμός της έχει 490.000 δολάρια σε καταθέσεις, οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει πώς μια τέτοια καταθετική βάση θα μπορούσε ενδεχομένως να φεύγει πιο γρήγορα από ό,τι κάπου όπως η Bank of America, η οποία έχει εκατομμύρια λογαριασμούς καταναλωτών με πολύ μικρότερα υπόλοιπα.

Παρά την στήριξη από τη Federal Reserve και την JPMorgan Chase και τη δημιουργία μιας γραμμής ρευστότητας ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η First Republic φαίνεται ότι εξακολουθούσε να βλέπει εκροές καταθέσεων και χρειάστηκε να λάβει πρόσθετη ένεση καταθέσεων ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 11 διαφορετικές τράπεζες.

Η Western Alliance συγκεντρώνει κυρίως καταθέσεις και από εταιρείες, αλλά φαίνεται να έχει ένα κάπως πιο ποικιλόμορφο σύνολο πελατών, εξυπηρετώντας ένα ευρύτερο φάσμα επιχειρήσεων, εταιρειών υποθηκών, ενώσεων ιδιοκτητών κατοικιών και υπηρεσιών μεσεγγύησης επιχειρήσεων.
Περίπου το 14% των καταθέσεων της τράπεζας προέρχεται από τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η PacWest εξυπηρετεί επίσης σε μεγάλο βαθμό την κοινότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Στο τέλος του 2022, περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τα σχεδόν 34 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεών της προέρχονταν από τραπεζικές δραστηριότητες επιχειρηματικών κεφαλαίων, και η τράπεζα φέρεται να αναζητά πρόσθετη ρευστότητα παρόμοια με την First Republic.

Αξίζει να αγοράσει κανείς κάποια από αυτές τις μετοχές;

Το σημαντικότερο που πρέπει να καταλάβει κανείς εδώ είναι ότι πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση, οπότε αναμένεται μεγάλη μεταβλητότητα τις επόμενες εβδομάδες και δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι περισσότερες περιφερειακές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν ένα Bank run.
Αυτές οι τρεις τράπεζες ενδέχεται επίσης να δεχτούν θποβαθμίσεις στην πιστοληπτική τους ικανότητα από τους οίκους αξιολόγησης (η First Republic έχει ήδη υποβαθμιστεί).
Επίσης είναι πλέον λογικό το σενάριο η First Republic να εξαγοραστεί από κάποιον, εάν μπορέσει να βρει αγοραστή, διότι θα μπορούσε πραγματικά να είναι μια δύσκολη μάχη για την τράπεζα από την άποψη των κερδών.

Επιπλέον, οι περιφερειακές τράπεζες αντιμετωπίζουν σίγουρα προκλήσεις για το μέλλον, είτε πρόκειται για τα κέρδη είτε για το ρυθμιστικό μέτωπο.

Έτσι, ενώ αναμένεται ότι θα ανακάμψουν, μπορεί να μην είναι εύκολος ο δρόμος και μπορεί να μην ανακτήσουν τις προηγούμενες αποτιμήσεις τους, τουλάχιστον για λίγο καιρό.

Με βάση τα παραπάνω, η Western Alliance φαίνεται να είναι η καλύτερα τοποθετημένη από αυτές τις τρεις αυτή τη στιγμή, δεδομένης της θέσης μετρητών της και του γεγονότος ότι περισσότερες από τις μισές καταθέσεις της τράπεζας είναι πλέον ασφαλισμένες από το FDIC.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τράπεζα έχει επίσης καλύτερες προσδοκίες NIM και φαίνεται να έχει μια πιο σταθερή, ποικιλόμορφη καταθετική βάση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.