ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

ΔΝΤ: «Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους εξαιτίας της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα»

Προειδοποίηση από την επικεφαλής του ΔΝΤ για κοινωνικές αναταραχές

ΔΝΤ: «Ο κόσμος θα βγει στους δρόμους εξαιτίας της ακρίβειας σε τρόφιμα και καύσιμα»

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εκτίμησε πως η έκρηξη τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια θα είναι τραγωδία για τους φτωχούς, προειδοποιώντας για κοινωνικές αναταραχές παγκοσμίως. «Αν δεν μειώσουμε, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους», σημείωσε.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ μίλησε για την ανάγκη λήψης μέτρων. «Πρέπει να σκεφτούμε ότι ο αντίκτυπος των πολλαπλών κρίσεων δοκιμάζει ήδη την υπομονή και τις αντοχές των ανθρώπων. Και αν δεν αναληφθεί δράση για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων, θα υπάρξουν συνέπειες» είπε μιλώντας στο CNN.

«Αν δεν μειώσουμε τον πληθωρισμό, αυτό θα βλάψει τους πιο ευάλωτους, γιατί η έκρηξη των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας είναι μια ενόχληση για εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση, αλλά για τους φτωχούς ανθρώπους είναι μία τραγωδία. Επομένως, σκεφτόμαστε πρώτα τους φτωχούς όταν ζητάμε μια δυναμική επίθεση κατά του πληθωρισμού» είπε η Γκεοργκίεβα.

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αυξήσουν τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, πρόσθεσε η ίδια.

«Η δημοσιονομική πολιτική, αν επιδιώξει με γενναιοδωρία να βοηθήσει τους πάντες, θα είναι στην πραγματικότητα ένα εμπόδιο στη νομισματική πολιτική, θα είναι ένας εχθρός της νομισματικής πολιτικής, επειδή όταν αυξάνεις τη ζήτηση, αυτό ωθεί τις τιμές ξανά προς τα πάνω, και μετά πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη νομισματική σύσφιγξη» είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Γεγονότα που οδήγησαν σε αυξήσεις τιμών -κυρίως η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού και η επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία- έχουν «κάνει τον πληθωρισμό σήμερα τον μεγαλύτερο εχθρό μας», σημείωσε η Γκεοργκίεβα.

«Η φετινή χρονιά είναι δύσκολη, η επόμενη ακόμα δυσκολότερη. Γιατί; Εξαιτίας των απανωτών σοκ. Μόλις σε τρία χρόνια είχαμε την πανδημία (δεν έχει τελειώσει ακόμη), τον πόλεμο, την εισβολή της Ρωσίας που ωθεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων προς τα πάνω και το αποτέλεσμα είναι μια κρίση κόστους ζωής», σημείωσε.

Σε ερώτηση για την άνοδο ακροδεξιών υποψηφίων, όπως στην Ιταλία και στη Σουηδία, η Γκεοργκίεβα απάντησε ότι δεν εκπλήσσεται που βλέπει ανθρώπους να θυμώνουν.

«Είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους για μήνες και μήνες. Βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν δραματικά. Και αυτός είναι ο λόγος που η έκκλησή μου προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής: να είστε προσεκτικοί».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αν δεν είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το αίσθημα της επιβίωσης και το αίσθημα αλληλεγγύης, αυτό θα συμβεί», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Άνθρωποι θα βγουν στον δρόμο» παγκοσμίως, εκτός και εάν ληφθούν μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων από τον πληθωρισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.