ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Fed: Αύξηση των επιτοκίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών

Η σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed

Fed: Αύξηση των επιτοκίων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (US Federal Reserve – Fed), όπως αναμενόταν, προχώρησε σε μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε «σήμα» πιθανής παύσης του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, ώστε να δώσει χρόνο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των τραπεζικών καταρρεύσεων, αλλά και να επιλυθεί η πολιτική κόντρα στο Κογκρέσο σχετικά με το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο εύρος του 5,00%-5,25%, με τους επενδυτές να προσδοκούν ότι η σημερινή αύξηση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση του κύκλου νομισματικής σύσφιξης που ξεκίνησε πριν από 14 μήνες.

Αυτή ήταν η δέκατη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, παρά την πρόσφατη τραπεζική κρίση. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007.

Σημειώνεται ότι η σημερινή απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης «βλέπουν» μείωση επιτοκίων κατά περίπου 64 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2023, παρά την επιθετική ρητορική που ακολουθούν οι υπεύθυνη χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για το ότι η FOMC θα υπολογίσει διάφορους παράγοντες «ώστε να εξακριβώσει το εάν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι ενδεδειγμένη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η τράπεζα υποστηρίζει πως «παραμένει σε εγρήγορση για τους πληθωριστικούς κινδύνους», αν και «η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών θα έχει επίδραση στην οικονομία και στις τιμές» των ΗΠΑ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.