ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη απειλείται με ελλείψεις από το 2023»

Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας για φυσικό αέριο: «Η Ευρώπη απειλείται με ελλείψεις από το 2023»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), προειδοποίησε σήμερα Δευτέρα πως η Ευρώπη έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα, όμως απειλείται με ελλείψεις το 2023 αν η Ρωσία μειώσει και άλλο τις προμήθειες.

Ο ΙΕΑ καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να δράσουν ταχύτερα για να εξοικονομήσουν ενέργεια και να επεκτείνουν τις ανανεώσιμες πηγές, λόγω των απειλής για ελλείψεις στο φυσικό αέριο.

Αν η Ρωσία μειώσει τη μικρή ποσότητα αερίου, που εξακολουθεί να παραδίδει στην Ευρώπη, και η ζήτηση αερίου από την Κίνα αυξηθεί μετά τις χαμηλές ποσότητες που εισήγαγε εξαιτίας των lockdown που οφείλονταν στην Covid-19, η ΕΕ μπορεί να βρεθεί το 2023 αντιμέτωπη με υστέρηση κατά 27 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), σύμφωνα με τον IEA.

Η συνολική κατανάλωση αερίου της ΕΕ ήταν 412 bcm το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ.

«Αυτό είναι μια σοβαρή πρόκληση», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, σε συνέντευξη Τύπου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως η υστέρηση θα ήταν περί τα 60 bcm, αν η ΕΕ δεν είχε λάβει έκτακτα μέτρα.

Μια τέτοια υστέρηση ή πιθανή έλλειψη στο φυσικό αέριο θα θα μπορούσε να αποφευχθεί με την επέκταση των επιδοτήσεων και με πολιτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της ανακαίνισης κατοικιών και της αντικατάστασης της θέρμανσης, που βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, με αντλίες θερμότητας, καθώς και με την ταυτόχρονη προώθηση των σχεδίων της ΕΕ για μαζική επέκταση της ανανεώσιμης ενέργειας, ανέφερε ο IEA.

Από τη μεριά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η προμήθεια αερίου της ΕΕ είναι «ασφαλής γι’ αυτό το χειμώνα» και πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζονται για τον επόμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλλά ο IEA έκανε έκκληση να βελτιωθούν και οι εκστρατείες για την ενθάρρυνση των καταναλωτών να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.