ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

OEK: Ρυθμίσεις για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

OEK: Ρυθμίσεις για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

H κυβέρνηση προχωρά σε ενιαία ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχουν χορηγηθεί από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα αφορούν σε περίπου 97.443 μισθωτούς, συνταξιούχους αλλά και ανέργους των οποίων τα δάνεια έχουν καταστεί εκπρόθεσμα λόγω οικονομικής αδυναμίας των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο χωρίζει τους οφειλέτες σε δύο κατηγορίες:

1) σε όσους έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου εννέα ετών.

2) σ’ αυτούς που έχουν λάβει άτοκο δάνειο από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για αποπεράτωση ή επισκευή και το οποίο έχει πάψει να εξυπηρετείται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών.

Τη ρύθμιση της πρώτης κατηγορίας, που θα αφορά δηλαδή στους δανειολήπτες που έχουν πάρει δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου εννέα ετών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, έπειτα από σύσκεψη που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, τον διοικητή του ΟΑΕΔ Θεόδωρο Αμπατζόγλου καθώς και τον γ.γ. της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστο Γκόρτσο.

Τι αλλάζει με τις νέες ρυθμίσεις

Οι δανειολήπτες θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους αυξάνοντας τον αριθμό των δόσεων με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής μέχρι και δέκα έτη, διατηρώντας όμως την ίδια στιγμή την αρχική τους σύμβαση, χωρίς έτσι να χάνεται το δικαίωμα επιδότησης επιτοκίου, κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε τον κυριότερο λόγο που απέτρεπε τη ρύθμιση, καθώς η σύναψη νέας σύμβασης σήμαινε αυτόματη απώλεια της επιδότησης. Έτσι, θα επιτυγχάνεται σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση, που -κατ’ εκτίμηση- θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% (ανάλογα με το έτος ζωής του δανείου). Μετά τη ρύθμιση, ανάλογα με τον τύπο του δανείου, η μείωση θα ξεκινά από 38% και θα φθάνει για δάνεια που βρίσκονται κοντά στην εξόφληση το 90%.

Μεγάλοι ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να είναι όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα καθώς και οι πολυμελείς οικογένειες που έχουν δανειοδοτηθεί με επιδότηση επιτοκίου που φθάνει το 100%.

Για τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία, η ξεχωριστή ρύθμιση θα βασίζεται σε έναν επανασχεδιασμό εκείνης που είχε ψηφιστεί το 2009, η οποία ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, και θα προβλέπει είτε περισσότερες δόσεις είτε εφάπαξ αποπληρωμή με έκπτωση του αρχικού κεφαλαίου που θα μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50% αυτού.

Δικαιούχοι ένταξης στη ρύθμιση είναι όλοι οι δανειολήπτες οι οποίοι δεν έχουν υπερβεί τον συμβατικό χρόνο διακοπής των 180 ημερών. Διευκρινίστηκε, πάντως, ότι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα υπολογίζεται από τη δημοσίευση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης και κατά συνέπεια οι δανειολήπτες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, μόλις 2.000 δάνεια έχουν υπερβεί σε καθυστέρηση τους έξι μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.