Πόσο θα μας κοστίσει η λύση της «υβριδικής» bad bank που προανήγγειλε η κυβέρνηση: +9,23% ανέβηκε ο τραπεζικός δείκτης

Πόσο θα μας κοστίσει η λύση της «υβριδικής» bad bank που προανήγγειλε η κυβέρνηση: +9,23% ανέβηκε ο τραπεζικός δείκτης

Η χθεσινή ανάκαμψη στο Χρηματιστήριο (+9,23% στις τράπεζες) έγινε για έναν μόνο λόγο: Επειδή ακούστηκε η λύση της bad bank η οποία όμως θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα τα δώσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Χθες κυβερνητικές πηγές αποκάλυψαν πως εξετάζεται η λύση του APS (Asset Protect Scheme) το οποίο είχε προταθεί από και από το ΤΧΣ: να δημιουργηθεί για κάθε ελληνική τράπεζα ξεχωριστά και μία εταιρία ειδικού σκοπού (Asset Management Company ή Asset Protect Scheme) και εκεί να τοποθετηθούν τα «κόκκινα δάνεια» που στο μεταξύ δεν έχουν αγοραστεί από κάποιο fund.

Φυσικά ο στόχος είναι να ξεφορτωθεί η τράπεζα τα άμεσα προβληματικά δάνεια και να πάρει ένα μέρος «έναντι» των εισπράξεων από τα δάνεια αυτά.

Δεν είναι ακριβώς Bad Bank και το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι θεσμοί θα δέχονταν ποτέ μια τέτοια λύση καθώς θα το θεωρούσαν παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών

Για αυτήν την λύση θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ όπως υπολογίζεται, καθώς υπάρχει το ρίσκο της απώλειας για τέτοια δάνεια.

Ποιος θα αναλάβει το ρίσκο; Μα φυσικά το δημόσιο που θα δώσει εγγυήσεις για να καλύψει την μελλοντική ζημιά, αν δεν αποπληρωθούν τα δάνεια –ή το μέρος αυτών τουλάχιστον που θα έχουν προεξοφληθεί στην τράπεζα.

Τα χρήματα θα προέλθουην από τα 30 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί για την έξοδο στις αγορές.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για δάνεια από το 3ο Μνημόνιο με τα οποία η Ελλάδα πρόκειτο να καλύπτει μελλοντικές ανάγκες πληρωμών κρατικού χρέους ή να εξαγοράσει φτηνότερα τα ακριβά χρέη στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ, αλλά επίσης και τα αποθεματικά των κρατικών φορέων που συγκεντρώνονται εδώ και τρία χρόνια από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Φυσικά δεν είχαν συγκεντρωθεί για την μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη επιλογή για να μειωθούν αναγκαστικά θα προχωρήσει αυτή η λύση

«Δεν πρόκειται για Bad Bank» λένε στην κυβέρνηση πάντως, κάτι που το είχε προτείνει πριν 3 χρόνια αλλά έπεσε σε «τοίχο». «Δεν αλλάζει τίποτα στην θέση των δανειοληπτών» συμπληρώνουν, αν και πληροφορίες λένε πως στα APS θα μπουν τα ενυπόθηκα επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια με σκοπό να αναδιαρθρωρθούν επιχειρήσεις και να ρευστοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να μην βρεθεί εκτεθειμένο σε μεγαλύτερες ζημιές το ελληνικό Δημόσιο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτή η λύση θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν ότι δεν θα συνιστά παράνομη κρατική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.