ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ – «Τρύπα» 2 δισ. αν δεν κοπούν τα αντίμετρα

Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού από τις προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ – «Τρύπα» 2 δισ. αν δεν κοπούν τα αντίμετρα

Σε μια προσπάθεια να μετατρέψει σε προεκλογικές εξαγγελίες ακόμα και τις πιο σκληρές μνήμες από τα μέτρα που διαπραγματεύτηκε και ψήφισε, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει ότι με μια απλή τροπολογία -μεταξύ όλων των άλλων της τελευταίας στιγμής- θα καταργήσει και το άρθρο 10 του ν.4472/2017 το οποίο ορίζει την μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους από 1.1.2020.

Πέραν του εάν συμφωνούν ή όχι οι δανειστές με μια τέτοια απόφαση, εκ των πραγμάτων τίθεται ζήτημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού και αναζήτησης νέων μέτρων, ειδικά στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν «ακυρώσει» ταυτόχρονα και τα άρθρα 11-13 του ίδιου νόμου, τα οποία προβλέπουν επίσης για το 2020:

– Την μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%

– Την μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 20%

– Την αύξηση της απαλλαγής από ειδική εισοφορά αλληλεγγύης για όλους όσους έχουν εισόδημα κάτω από 30.000 ευρώ το χρόνο.

Και αυτό γιατί το δημόσιο χάνει μεν 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2 δισ. ευρώ από την προαναγγελθείσα ακύρωση της μείωσης στο αφορολόγητο, αλλά θα χάσει και 2 δισ. ευρώ από την τυχόν διατήρηση των φοροαπαλλαγών που θεσπίστηκαν ταυτόχρονα σαν «θετικά ισοδύναμα» ή δημοσιονομικά ουδέτερα «αντίμετρα». Και τότε ανοίγει τεράστια «τρύπα» στον Προϋπολογισμό, που δύσκολα θα μπορεί να καλυφθεί και με οποιαδήποτε άλλα «ισοδύναμα» μέτρα λιτότητας.

Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακυρώσει και το άρθρο 15 του ίδιου νόμου, που προβλέπει ότι το ΔΝΤ μπορεί να ζητήσει όχι μόνον την εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου, αλλά και την ταχύτερη έναρξη εφαρμογής του μέτρου από το 2019 κιόλας, ακόμα και αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα που αποκτήθηκαν ήδη!

Σύμφωνα με το άρθρο 15, αν το ΔΝΤ σε συνεννόηση με την ΕΕ διαπιστώσουν κίνδυνο δημοσιοομικής απόκλισης και κρίνουν ότι «η εµπροσθοβαρής εφαρµογή του άρθρου 10 είναι αναγκαία προκειµένου να επιτευχθεί ο συµφωνηµένος δηµοσιονοµικός στόχος πρωτογενούς ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης ύψους 3,5% για το οικονοµικό έτος 2019 κατά τρόπο ευνοϊκό για την ανάπτυξη, οι διατάξεις του άρθρου 10 εφαρµόζονται για εισοδήµατα που αποκτώνται από την 1.1.2019 και εφεξής».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και για να συμβεί αυτό, δεν χρειάζεται καν να ψηφιστεί ή να αλλάξει ο νόμος 4172, αλλά απλά να ζητηθεί από τον υπουργό Οικονομικών να εκδώσει μια απλή υπουργική απόφαση, όπως προβλέπει έπίσης το άρθρο 15 του ιδίου νόμου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.