ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΓΣΕΕ: Χάθηκαν 195.800 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έως τον Μάιο εξαιτίας του κορωνοϊού

ΓΣΕΕ: Χάθηκαν 195.800 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έως τον Μάιο εξαιτίας του κορωνοϊού

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού και του lockdown που επιβλήθηκε.

Ύφεση 15,2% δέχτηκε η ελληνική οικονομία στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και του lockdown που ακολούθησε όπως αποτυπώνεται στο 7ο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, βασιζόμενο και στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Παράλληλα το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020, η απασχόληση μειώθηκε κατά 5% ή 195.800 άτομα.

Συγχρόνως, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε να μειώνεται μέχρι τον Απρίλιο λόγω μεταφοράς πολλών εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας με αποτέλεσμα να καταγράφονται στους μη οικονομικά ενεργούς. Ωστόσο, τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε από 15,7% σε 17%.

Σε επίπεδο ροών μισθωτής εργασίας το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2020 είχαν δημιουργηθεί 170.470 λιγότερες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2013 περίπου.

Πάντως, Ιούνιος και Ιούλιος εμφάνισαν ετήσια αύξηση καθαρών προσλήψεων χάρις στην έναρξη της τουριστικής περιόδου και τις κρατικές ενισχύσεις οι οποίες σε συνδυασμό με την αρχική συγκράτηση της πανδημίας δημιούργησαν προσδοκίες σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα.

Ωστόσο, οι προσδοκίες αυτές διαψεύστηκαν με το δεύτερο κύμα πανδημίας και την καθίζηση των τουριστικών εσόδων (-87,5% ετησίως στο α’ εξάμηνο).

Η έκταση της ύφεσης ήταν αναμενόμενη και είναι προεξοφλημένη σε επίπεδο προσδοκιών ως προς τις προοπτικές της οικονομίας. Αν γίνει σύγκριση του ποσοστού της συρρίκνωσης με το αντίστοιχο άλλων οικονομιών, ειδικά των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, τότε η επίδοση της οικονομίας μας δεν ήταν απογοητευτική, δεδομένης της υψηλής εξάρτησής της από τους κλάδους του τουρισμού-επισητισμού που επλήγησαν περισσότερο εν μέσω της πανδημικής κρίσης.

Ωστόσο, η ελληνική οικονομία βρέθηκε, οριακά, σε υφεσιακή πορεία από το πρώτο τρίμηνο του έτους, δημιουργώντας έντονη ανησυχία και προβληματισμό ως προς την προοπτική της δυναμικής της οικονομίας και των αναγκαίων παρεμβάσεων δεδομένων των διαρθρωτικών αδυναμιών της.
Κατά συνέπεια, η λήψη νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας είναι επιβεβλημένη.

Οι επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ παρουσιάζουν πλέγμα παρεμβάσεων οικονομικής πολιτικής στα πεδία της αναπτυξιακής στρατηγικής, της δημοσιονομικής πολιτικής, του μακροοικονομικού μετασχηματισμού και της αγοράς εργασίας, που θα οδηγήσουν σε ώθηση της οικονομίας και της απασχόλησης.

Όπως τονίζουν αντισταθμιστικός παράγοντας θετικής προοπτικής προβλέπεται να είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, δεδομένων ωστόσο των προσδοκιών έγκαιρης αποδέσμευσης των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Εξάλλου, η άμεση και ορθή αξιοποίηση των αναπτυξιακών κονδυλίων του Ταμείου είναι επιτακτική για τον βιώσιμο αναπτυξιακό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της φερεγγυότητας της οικονομίας.

Η διάρθρωση και η στόχευση των νέων μέτρων παρέμβασης που πρέπει να γίνουν στην οικονομία είναι εξαιρετικής σημασίας καθώς πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες σταθεροποίησης και αντιστροφής της υφεσιακής δυναμικής.

Ο σχεδιασμός της οικονομικής πολιτικής θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το μείζον μήνυμα της υγειονομικής κρίσης του COVID-19, ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της υποβάθμισης της εργασίας, των οικονομικών ανισότητων και του κοινωνικού αποκλεισμού των τελευταίων δεκαετιών έκλεισε τον κύκλο του και φαίνεται ήδη ξεπερασμένο.

Έτσι, υπάρχει άμεση ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ολιστικού σχεδίου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει, βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, διαρθρωτικές και παραγωγικές αδυναμίες, που θα υποστηρίζεται από ποσοτικοποιημένες εκτιμήσεις των επιδράσεων του στην οικονομία και την κοινωνία και που θα στηρίζεται σε μια αξιόπιστη πρόταση χρηματοδότησης του.

Ειδικά, στον «ευαίσθητο» κλάδο της απασχόλησης απαιτείται σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα μείγμα παρεμβάσεων στις εξής κατευθύνσεις:

Την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, την αύξηση των αμοιβών και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η παράταση του προγράμματος Συν-Εργασία, με στόχευση την ενίσχυση των επιχειρήσεων που όχι απλώς διατηρούν τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, αλλά και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με τα προγράμματα εργασίας του ΟΑΕΔ μπορούν να περιορίσουν τις συνέπειες της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.