Επίδομα γέννας: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις – Όσα αλλάζουν στο εφάπαξ

Επίδομα γέννας: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις – Όσα αλλάζουν στο εφάπαξ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (opengov.gr), προβλέπει την επέκταση του επιδόματος στέγασης και σε αστέγους, την παράταση στις αιτήσεις για το επίδομα γέννας και την εξαίρεση από το κριτήριο της διακοπής του επιδόματος τέκνων των απουσιών λόγω υγείας για μαθητές και φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος.

Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται επίσης ψηφιακές αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ στο Δημόσιο και ακύρωση αγοραπωλησιών ακινήτων αν υπάρχουν χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, που δεν ξεπληρώνονται από την αξία του ακινήτου.

Οι αιτήσεις για σύνταξη και εφάπαξ ασφαλισμένων του Δημοσίου απλουστεύονται καθώς το Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ), το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την οριστική παραλαβή της αίτησης συνταξιοδότησης και της αίτησης απονομής εφάπαξ, θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά από τον αρμόδιο υπάλληλο της υπηρεσίας από την οποία αποχωρεί ο ασφαλισμένος.

​Για τα επιδόματα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν θα κόβεται το επίδομα τέκνου στην περίπτωση που οι μαθητές ή φοιτητές (έως 25 ετών) δεν προάγονται στην επόμενη τάξη ή έτος λόγω απουσιών που οφείλονται σε λόγους υγείας (π.χ. κορονοϊός).

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης μέχρι τις 31/12/2020 και για όσους απώλεσαν την αρχική τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης.

​Προβλέπεται μείωση εισφορών εργοδότη-εργαζομένου κατά 3 μονάδες από 1ης/1/2021 ως 31/12/2021 με ποσοστό ελάφρυνσης των εργαζομένων κατά 1,21% και των εργοδοτών κατά 1,79%.

​Η μείωση εισφορών θα προέλθει κυρίως από τον κλάδο ανεργίας κατά 1,85%, από τα Προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής κατά 0,30% και τις εισφορές υπέρ εργατικής κατοικίας (0,85%) που καταργούνται.

Με άλλη διάταξη προβλέπεται ότι σε περίπτωση πώλησης ακινήτων από οφειλέτες του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ το τίμημα της αγοραπωλησίας θα παρακρατείται από τους συμβολαιογράφους και θα αποδίδεται στο κράτος, ενώ αν δεν επαρκεί για την εξόφληση των χρεών, τότε θα ακυρώνεται η συμβολαιογραφική πράξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει διέξοδος μέσω ρύθμισης. Επίσης, από το 2022 ο έλεγχος των οικονομικών των Ταμείων περνά σε ορκωτούς ελεγκτές, αντί του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.