Απίστευτο: «Μαγείρεψαν» το ΑΕΠ του 2019 για να φαίνεται μικρότερη η ύφεση του 2020 – Είναι 11,7% και όχι 8,2%!

Απίστευτο: «Μαγείρεψαν» το ΑΕΠ του 2019 για να φαίνεται μικρότερη η ύφεση του 2020 – Είναι 11,7% και όχι 8,2%!

Σε μία απίστευτη κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση για να κρύψει την πραγματική ύφεση στην ελληνική οικονομία από τα lockdown, καθώς φρόντισε να μειώσει το ΑΕΠ του 2019 ώστε τώρα να παρουσιάσει ύφεση 8,2 % και να πανηγυρίζει, ενώ το νούμερο αυτό δεν υφίσταται.

Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020 δόθηκε στην δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ το τελικό ΑΕΠ του 2019 το οποίο, όπως ανακοίνωσε ανέρχονταν σε 187,4 δισ. ευρώ.

Όμως επειδή έγινε φανερό πως τα lockdown της κυβέρνησης θα έριχναν το ΑΕΠ του 2020 στα «τάρταρα» και θα δημιουργούσαν πρωτοφανή ύφεση, η ΕΛΣΤΑΤ έβγαλε τον Οκτώβριο του 2020 νέα εκτίμηση για το ΑΕΠ του 2019, όπου επικαλούμενη «την αξιοποίηση νέων και επικαιροποιημένων στοιχείων από διάφορες πηγές» ανακοίνωσε πως τελικά το ΑΕΠ του 2019 δεν είναι 187,4 δισ. ευρώ αλλά 183,4 δισ. ευρώ.

Με λίγα λόγια το μείωσε περίπου κατά 4 δισ. ευρώ!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΑΕΠ του 2020 ως 165,8 δισ. ευρώ, να φαίνεται ότι μειώθηκε μόλις 17,8 δισ. ευρώ από το 2019 που ισούται δηλαδή με ύφεση 8,2%.

Στην πραγματικότητα όμως μειώθηκε κατά 21,6 δισ. ευρώ από το 2019 δηλαδή ύφεση είναι περίπου 11,7%.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη μίλησαν για επιτυχημένες προβλέψεις, ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε ως πρόβλεψη τη μείωση του ΑΕΠ το 2020 στο 10%.

Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Παρά τη μεγάλη εξάρτηση από τον τουρισμό, τα στοιχεία του ΑΕΠ, που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα καταδεικνύουν ότι η Ελληνική Οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή, από ό,τι πολλοί ανέμεναν το 2020. Μαζί με την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού, διαλύουμε στερεότυπα. Η Ελλάδα είναι στον δρόμο της επιτυχίας και θα επιτύχει».

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 11,7% είναι η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα σχολίασαν δεικτικά εκτός από τον Γιάνη Βαρουφάκη και στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα σε προσωπικές τους συζητήσεις τα οποία δεν πείθονται από την χαμηλή ύφεση που παρουσιάζει η κυβέρνηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.