ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Το 66% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα

Το 68% των ερωτηθέντων δεν είναι ικανοποιημένο από τα οικονομικά του

Αποκαλυπτική δημοσκόπηση: Το 66% των Ελλήνων δηλώνει μη ικανοποιημένο από τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα

Παρά τα προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και την ταύτιση της πολιτικής με τη διαφθορά, οι πολίτες δηλώνουν ενδιαφέρον για την πολιτική, δείχνοντας πρόθυμοι να συμμετάσχουν στα κοινά ή σε δραστηριότητες που αφορούν την πολιτική με διάφορες μορφές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας του ινστιτούτου ΕΝΑ σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prorata.

Η πολιτική έρευνα παρουσιάστηκε στο θεματικό τραπέζι που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα «Δημοκρατία, θεσμοί & πολιτική εμπιστοσύνη: Διαγενεακές τάσεις στην Ελλάδα», στις 26 Απριλίου 2023. Η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα κατά το διάστημα 12-18 Απριλίου 2023.

Αυξημένο ενδιαφέρον για την πολιτική εκφράζει το 88% («πολύ» και «αρκετά») έναντι 11% του οποίο το ενδιαφέρον κυμαίνεται από «λίγο» έως «καθόλου».

Ωστόσο, το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ελλάδα, έναντι 33% που τοποθετείται στο «αρκετά» και «πολύ». Για την ΕΕ, τα αντίστοιχα ποσοστά διαμορφώνονται σε 60% («λίγο» και «καθόλου») και 38% («πολύ» και «αρκετά»).

Στο ερώτημα για το «πού πιστεύετε ότι λειτουργεί καλύτερα η δημοκρατία», το 43% των ερωτηθέντων επιλέγει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι του 19% που επιλέγει «σε εθνικό επίπεδο», ενώ το 35% εκτιμά ότι δεν λειτουργεί σε κανένα από τα δύο.

Ακόμη, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει «καθόλου» ή «λίγο» ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση έναντι του 28% που δηλώνει «αρκετά» και μόλις του 3% που δηλώνει «πολύ», ποσοστά που πιθανώς επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις θέσεις και στάσεις των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στους θεσμούς.

Ως προς τις έννοιες με τις οποίες οι ερωτηθέντες ταυτίζουν την πολιτική, η «διαφθορά» κυριαρχεί με 36%, με τη «διαχείριση» να ακολουθεί με 14% και το «κατεστημένο» με 11%. Η «δημοκρατία» έπεται με 10%, ενώ έννοιες όπως «αλλαγή» και «ελπίδα» συγκεντρώνουν 2% και 1% αντίστοιχα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο πλαίσιο αυτό, στο ερώτημα «αν ήταν στο χέρι σας να αλλάξει μόνο ένα στην πολιτική», το 59% επιθυμεί «περισσότερη διαφάνεια στους πολιτικούς θεσμούς», ενώ το 36% «δημιουργία νέων αμεσοδημοκρατικών θεσμών».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.