ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Δείτε πότε «εκπνέει» η προθεσμία για αλλαγές ή προσθήκες στο Ε9 – Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Φέτος ο ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθεί τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις

Δείτε πότε «εκπνέει» η προθεσμία για αλλαγές ή προσθήκες στο Ε9 – Τα 10 βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πούλησαν ή μεταβίβασαν με γονική παροχή ή δωρεά ακίνητα το 2023 έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Μαρτίου, προκειμένου να διορθώσουν το Ε9 και να μην επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ.

Να σημειωθεί ότι η εν λόγω προθεσμία είναι νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, που έληγε στις 31 Μαρτίου κάθε έτους.

Από το επόμενο έτος, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ακινήτων Ε9 είναι η 31η Ιανουαρίου κάθε έτους.

Φέτος ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φτάσει στους φορολογούμενους τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου και μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις από 10 δόσεις με τη πρώτη να καταβάλλεται έως 30 Απριλίου 2024 και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2025.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2025 και μετά η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνεται σε 12 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να είναι τον Μάρτιο.

Τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 υποχρεούνται να υποβάλουν όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα.

Επίσης οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν λάθη, κενά και παραλείψεις σε κωδικούς του Ε9 που συχνά ανεβάζουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ όπως όροφος, παλαιότητα, εμπράγματα δικαιώματα, ποσοστά συνιδιοκτησίας, κενά ακίνητα και κτίσματα σε αγροτεμάχια μπορούν να τα διορθώσουν με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Τα 10 βήματα για διορθώσεις, προσθήκες, διαγραφές στο Ε9

  1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9
  2. Επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης
  3. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
  4. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.)
  5. Κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου
  6. Εάν μεταβάλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
  7. Συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  8. Για εισαγωγή/μεταβολή/διαγραφή ακινήτου συμπληρώστε τα πεδία που αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει κ.λπ.
  9. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
  10. Ελέγξτε πώς έχει διαμορφωθεί η περιουσιακή κατάστασης και επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9.

Αυτόματη υποβολή του Ε9

Πλέον η αυτόματη υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έχει επεκταθεί μετά τις αγοραπωλησίες, και στις δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων μέσω της εφαρμογής myPROPERTY.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή διευκολύνονται οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να συμπληρώνουν και να υποβάλλουν οι ίδιοι τις συγκεκριμένες δηλώσεις και παράλληλα διασφαλίζεται η έγκαιρη εκπλήρωση των σχετικών φορολογικών υποχρεώσεων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων δημιουργείται και υποβάλλεται αυτόματα για τα συμβολαιογραφικά έγγραφα που αναρτώνται στην ψηφιακή εφαρμογή «myPROPERTY» της ψηφιακής πύλης myAADE από 31/1/2024, και αφορούν δηλώσεις φόρου δωρεάς και γονικής παροχής ακινήτων που έχουν υποβληθεί από τις 2/1/2024.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.