ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η ΑΑΔΕ ξεκινάει «σαφάρι» ελέγχων για τα POS σε λαϊκές αγορές, ταξί και περίπτερα – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 20.000€

Το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές

Η ΑΑΔΕ ξεκινάει «σαφάρι» ελέγχων για τα POS σε λαϊκές αγορές, ταξί και περίπτερα – Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμο 20.000€

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από σήμερα ξεκινάει το «σαφάρι» ελέγχων σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα, θέατρα και κινηματογράφους για τα POS.

Παράλληλα, πάνω από 10.000 επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν ραντεβού με τον τεχνικό για τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS μέχρι την 1η Απριλίου, θα κληθούν να δώσουν τις σχετικές εξηγήσεις και αν διαπιστωθεί ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία τότε θα γλιτώσουν το πρόστιμο.

Αν όμως οφείλεται σε αμέλεια τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα, 10.000 ευρώ εάν τηρούν απλογραφικά βιβλία και 20.000 ευρώ εάν τηρούν διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών).

Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Έλεγχοι στην αγορά

Όμως από σήμερα ειδικά ελεγκτικά συνεργεία της ΑΑΔΕ ξεκινούν έλεγχοι στους επαγγελματίες των 35 κλάδων οι οποίοι από την 1η Απριλίου 2024 είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες.

Όσοι εντοπιστούν είτε να μην διαθέτουν POS, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε ταξί, λαϊκές αγορές, περίπτερα μέχρι και θέατρα και κινηματογράφους.

Μέχρι στιγμής πάνω από 255.000 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για να το κάνουν μέχρι την 30η Απριλίου, οπότε και είναι η καταληκτική προθεσμία. Πρόκειται ουσιαστικά για το 90% των επιχειρήσεων, που είναι υποχρεωμένες να «παντρέψουν» τις ταμειακές με τα POS.

Οι προθεσμίες

Το χρονοδιάγραμμα της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές προβλέπει τα εξής:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προθεσμία ολοκλήρωσης της διαδικασίας έως την 30η Απριλίου 2024 έχουν:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στην διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης εντός Απριλίου.
  • Επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις all in one, που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης. Ήδη, έχουν εγκριθεί δύο πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις και πολύ σύντομα αναμένονται περισσότερες.
  • Έως την 30η Απριλίου 2024 έχει οριστεί και η προθεσμία απόσυρσης των φορολογικών μηχανισμών (ΕΑΦΔΣΣ) από τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν.
  • Οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου 2024.
  • Οι ταμειακές μηχανές των επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.