ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Ρωσία: «Δεν έχουν κανένα νόημα οι κυρώσεις των ΗΠΑ – Ο αγωγός Νord Stream 2 έχει ήδη κατασκευαστεί»

Ρωσία: «Δεν έχουν κανένα νόημα οι κυρώσεις των ΗΠΑ  – Ο αγωγός Νord Stream 2 έχει ήδη κατασκευαστεί»

Ο διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Dmitry Birichevsky, υποστήριξε ότι δεν έχουν κανένα νόημα δεν έχουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του έργου Nord Stream 2 καθώς η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, μιλώντας στο Sputnik, o Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου με τη Ρωσία μπορούν να κοιμούνται πιο… ήσυχες σε σχέση με εκείνες που βασίζονται στις αγορές spot.

«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν βλέπουμε κανένα νόημα στην πολιτική κυρώσεων της Ουάσιγκτον όταν ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 έχει ήδη κατασκευαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ κατά του σχεδίου αυτού είναι «σε αντίθεση με τα συμφέροντα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών».

«Πιστεύουμε ότι η πιστοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου, η έναρξη της λειτουργίας του και η περαιτέρω χρήση του θα πραγματοποιηθούν βάσει των νομικών κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στις χώρες της ΕΕ, ο Birichevsky τόνισε ότι τα μακροχρόνια συμβόλαια που έχουν υπογράψει, επιτρέπουν τη διατήρηση της σταθερότητας.

«Η ιδιαιτερότητα του ζητήματος είναι ότι πως ενώ είναι απαραίτητο να προγραμματιστεί εκ των προτέρων η παραγωγή και η γεωγραφία των προμηθειών φυσικού αερίου, πολλές εταιρείες της ΕΕ έχουν στραφεί σε αγορές spot. Σε τι οδήγησε αυτό; Τα μακροχρόνια συμβόλαια επιτρέπουν τη διατήρηση της σταθερότητας, την αίσθηση της εμπιστοσύνης. Οι χώρες που υπέγραψαν τέτοιες συμβάσεις (μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας φυσικού αερίου) με τη Ρωσία αισθάνονται πολύ πιο ήρεμες και σίγουρες από εκείνες που βασίζονται στις αγορές spot», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, όπως κατέστησε σαφές, οι προοπτικές της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, θα εξαρτηθούν από τις συμφωνίες προμήθειας.

«Αν μιλάμε για τις προοπτικές της μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, αυτό εξαρτάται και πάλι από τις συμφωνίες. Θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο συμβάσεων που αντικατοπτρίζουν την προσφορά και τη ζήτηση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Birichevsky.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ακολουθήσει την τακτική μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου, αλλά με τη ζήτηση να αυξάνεται, αυξάνονται και οι τιμές και επομένως είναι δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις».

Όσον αφορά, τέλος, στο σχέδιο της ΕΕ να εγκαταλείψει τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου έως το 2049, αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με τον Birichevsky.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Νομίζω ότι μέχρι στιγμής όλα αυτά είναι σε επίπεδο συνομιλιών, κυρίως εντός της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχει μια συζήτηση γι΄ αυτό το θέμα, το οποίο ακούμε και λαμβάνουμε υπόψη. Εάν οι εταίροι μας έχουν εμπιστοσύνη ότι η αγορά θα ρυθμίσει τα πάντα και θα είναι πιο κερδοφόρο για αυτούς, ίσως το κάνουν», κατέληξε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.