ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Ε.Ε “δείχνει” Gazprom για την ΔΕΠΑ

Η Ε.Ε “δείχνει” Gazprom για την ΔΕΠΑ

Παραδοχή των Βρυξελώνκαι επιβεβαίωση του defencenet.gr αποτελέι η απειλή της Ε.Ε ότι σε περίπτωση που η ΔΕΠΑ καταλήξει στα ρωσικά χέρια της Gazprom, η σύμβασ ηθα γίνει “φύλλο και φτερό” και θα ελεγχτεί σε βάθος πριν δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και κυρίως αν τηρούνται οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την παρεμπόδιση μονοπωλιακών καθεστώτων. Άρα γνωρίζουν που θα καταλήξει.

Η πώληση της ελληνικής εταιρείας φυσικού αερίου ΔΕΠΑ, ως μέρος των ιδιωτικοποιήσεων που υποστηρίζει  η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Συμφώνου που μεταξύ άλλων προωθεί τη μείωση της ρωσικής συμμετοχής στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης.

Αυτή η προοπτική έχει βάση καθώς η ρωσική εταιρία φυσικού αερίου η Gazprom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρίας και είναι από τους  ισχυρότερους πλειοδότες, σύμφωνα με διαρροές.

Η ρωσική εταιρεία ασκεί πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε να κερδίσει το διαγωνισμό καθώς ενδιαφέρεται εξαιρετικά να καταστεί σχεδόν μονοπωλιακός προμηθευτής της χώρας σε φυσικό αέριο και να επεκτείνει και να ισχυροποιήσει την παρουσία της στην ΝΑ Ευρώπη.

Η ΔΕΠΑ διαδραματίζει έναν κεντρικό ρόλο στις αγορές ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης που διαθέτουν ευρωπαϊκές διασυνδέσεις ενώ είναι πιθανόν να αποτελέσει αργότερα μέσα στην προσεχή δεκαετία, κόμβο στην προσπάθεια μεταφοράς Ισραηλινού, Κυπριακού ή και Ελληνικού φυσικού αερίου προς την κεντρική και δυτική Ευρώπη. Άλλωστε είναι γνωστό το ενδιαφέρον της Gazprom για το κοίτασμα Λεβιάθαν στην Κύπρο.

Μόλις πρόσφατα, ο Επίτροπος κ. Όττινγκερ απείλησε τη Μολδαβία ότι σε περίπτωση που αποδεχθεί τη ρωσική πρόταση για εξασφάλιση του αναγκαίου φυσικού αερίου σε τιμές προτίμησης αλλά με αντάλλαγμα να μην υπογράψει το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Σύμφωνο, θα παραμείνει εκτός ΕΕ. Ταυτοχρόνως προειδοποίησε τη Μόσχα να σταματήσει να επιχειρεί με όπλο την ενέργεια να εκβιάσει χώρες της ΝΑ Ευρώπης για να τις διατηρήσει εκτός σφαίρας επιρροής της ΕΕ στα ενεργειακά ζητήματα.

H Αθήνα προειδοποιήθηκε από τις Βρυξέλλες ότι η πιθανή πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom θα ελεγχτεί σε βάθος πριν δοθεί η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής και κυρίως αν τηρούνται οι σχετικές αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την παρεμπόδιση μονοπωλιακών καθεστώτων.

Η επιδίωξη της Gazprom (για αγορά της ΔΕΠΑ) έρχεται σε σύγκρουση με τις προσπάθειες της ΕΕ για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία παρέχει περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Άλλωστε για το λόγο αυτό η ΕΕ χρηματοδοτεί νέους διαδρόμους εισαγωγής αερίου από την Κασπία Θάλασσα μέσω Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία υπακούοντας και στα κελεύσματα των Αμερικανών οι οποίοι βλέπουν την γεωπολιτική τους δύναμη να μειώνεται επικίνδυνα τα τελευταία χρόνια. Ταυτοχρόνως η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει μια έρευνα για την Gazprom εν μέσω ισχυρισμών ότι εμποδίζει την ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ήπειρο.

Ως στόχος εξαγοράς, η ΔΕΠΑ, η οποία είναι επίσης σε συνομιλίες με την Noble Energy από το Τέξας και της Ισραηλινής Delek θα συνδυάσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από το Λεβιάθαν μέσω ενός αγωγού προς την Ευρώπη, και προσφέρει στην Gazprom την ευκαιρία να κυριαρχήσει  στον ανταγωνισμό επί των νέων προμηθευτών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλες εταιρείες που υπέβαλλαν ή θα υποβάλλουν –ως τις 6 Νοεμβρίου που λήγει η διορία-  προσφορές για ΔΕΠΑ, συμπεριλαμβάνουν την Socar, κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, τις ιταλικές Eni και η Edison, τη Gas Natural της Ισπανίας και τη Sonatrach (που έχει συμφωνίες με την Gazprom) της Αλγερίας. Όλες προσβλέπουν όχι μόνο στην εσωτερική αγορά αλλά και στις μελλοντικές ευκαιρίες της ΝΑ Μεσογείου.

Επί του παρόντος, η Ρωσία προμηθεύει την Ελλάδα με τον κύριο όγκο του φυσικού αερίου βάσει μιας 20ετους συμφωνίας που λήγει το 2016.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.