ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βουλγαρο-ρωσική ένταση για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε

Βουλγαρο-ρωσική ένταση για τον πυρηνικό σταθμό του Μπέλενε

Η κατασκευή των δύο αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού του Μπέλενε, έργο που τελικά εγκαταλείφθηκε από τη Βουλγαρία, θα κόστιζε 6,297 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής (κρατικής) εταιρείας Rosatom Σεργκέι Νόβικοφ στον ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Itar-Tass στη Σόφια Ίγκορ Μπρόβαρνικ, επισημαίνει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο ειδήσεων “ΒΤΑ”.

Η “απάντηση” του κ. Νοβίκοφ έρχεται έπειτα από τη δήλωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ότι το κόστος του πυρηνικού σταθμού θα ξεπερνούσε τα 23 δισεκατομμύρια λέβα (περίπου 11,5 δισ.ευρώ), με βάση εμπιστευτικά έγγραφα που ανακαλύφθηκαν από τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας Ντέλιαν Ντόμπρεφ και στα οποία η γερμανική εταιρεία RWE εκφράζει αμφιβολίες για το εάν η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) μπορούσε να πληρώσει το δικό της μερίδιο, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή της στο έργο.

Από τις αρχές του 2008, ήταν γνωστό ότι η NEK και η RWE θα πλήρωναν πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, έκαστη, είπε ο κ. Μπορίσοφ.

Ο κ. Νοβίκοφ τόνισε ότι στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών (Βουλγαρίας – Ρωσίας) στη Σόφια το 2010, μία από τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ήταν ότι δεν θα δεσμευθούν πόροι από τον εθνικό προϋπολογισμό για το έργο του πυρηνικού σταθμού.

Το Νοέμβριο του 2010, στη Μόσχα, η Rosatom πρότεινε να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό με δική της χρηματοδότηση, είπε ο κ. Νοβίκοφ. Βάσει αυτής της πρότασης, η Βουλγαρία επρόκειτο να λάβει μερίδιο 51% στον πυρηνικό σταθμό και να καλύψει το κόστος που της αναλογούσε με τα έσοδα από την ηλεκτρική ενέργεια για μια περίοδο περίπου 19 ετών. Μ’ αυτό τον τρόπο – είπε ο κ. Νοβίκοφ – “ούτε ένα λέβα από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν θα ξοδευόταν”.

“Ηταν ο Μπορίσοφ που αποφάσισε να μην κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός που δεν θα κόστιζε τίποτα στον κρατικό προϋπολογισμό” τόνισε ο κ. Νοβίκοφ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού Ντέλιαν Ντόμπρεφ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τα έγγραφα που αντάλλασσαν οι εταιρείες RWE και NEK. Οπως είπε, τα έγγραφα πλέον δεν είναι εμπιστευτικά, διότι η RWE αποχώρησε από το έργο πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η RWE εγκατέλειψε το σχέδιο συμμετοχής στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, έπειτα από τη διαπίστωση ότι η τιμή του άγγιξε τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα έγγραφα αυτά εστάλησαν το 2008 στην κρατική εταιρεία ενέργειας της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) και περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες.

Ο κ. Ντόμπρεφ δήλωσε ότι η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ της ΝΕΚ και της RWE αποδεικνύει ότι το 2008 η κυβέρνηση του Σεργκέι Στανίσεφ γνώριζε πως το κόστος του έργου του “Μπέλενε” θα ξεπεράσει τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ.

Η αποκάλυψη των εγγράφων προκάλεσε και την αντίδραση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο επικεφαλής του οποίου Σεργκέι Στανίσεφ κατηγόρησε τους κ.κ. Μπορίσοφ και Ντόμπρεφ για παραποίηση στοιχείων για το έργο του Μπέλενε και πρόσθεσε ότι θα δημοσιοποιήσει επίσημο έγγραφο της εταιρείας RWE, με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου 2008, στο οποίο η εταιρεία εκφράζει την πρόθεσή της να επενδύσει σε μια αγορά “ελκυστική όπως αυτή της Βουλγαρίας” και ότι “βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη ΝΕΚ για να εξασφαλίσει μια συμφωνία να κατασκευάσει τον πυρηνικό σταθμό Μπέλενε”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

 Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr           

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.