Καρδίτσα: Νέο «κάΦσιμο»: Οι κάτοικοι θα ζεσταίνονται με βιοκαύσιμο από κατακάθια καφέ τον χειμώνα

Τις ανάγκες θέρμανσης για οικιακή και βιομηχανική χρήση θα καλύψει με το υπόλειμμα του καφέ η Καρδίτσα

Καρδίτσα: Νέο «κάΦσιμο»: Οι κάτοικοι θα ζεσταίνονται με βιοκαύσιμο από κατακάθια καφέ τον χειμώνα

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία της πόλης θα αξιοποιήσει τα κατακάθια του δημοφιλέστερου αφεψήματος ως καύσιμη ύλη.

Η Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας προχωρά στην παρασκευή ενός εναλλακτικού βιοκαύσιμου coffee pellet με την ανάμειξη ξυλώδους βιομάζας από κλαδέματα της πόλης και υπολείμματος καφέ.

Εκτός από την παρασκευή coffee pellet στην Καρδίτσα, κάποιες ποσότητες υπολείμματος καφέ έχουν μετατραπεί σε εδαφοβελτιωτικό.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Φιλίππου, μέλος του ΔΣ της Συνεταιριστικής και project manager των ευρωπαϊκών έργων της ΕΣΕΚ ΣΥΝ.ΠΕ, «αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι η αξιοποίηση βιο-υπολειμμάτων. Ήδη βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον δήμο Καρδίτσας για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων και πιλοτικά ξεκινάμε τον Αύγουστο σε ένα σχολείο όπου θα μετατρέψουμε ή θα εγκαταστήσουμε λέβητα που θα καίει το καινοτόμο βιοκαύσιμο. 

Εμείς συνεργαζόμαστε με το έργο “κάΦσιμο” της ΑΜΚΕ InCommOn για την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας που διευκολύνει τη μετάβαση προς την κυκλική οικονομία, μέσα από το υπόλειμμα του καφέ, και ταυτόχρονα τροφοδοτεί με πρώτη ύλη την πόλη μας».

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με το καύσιμο είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ενεργοποιημένων πολιτών και εργαζομένων στην εστίαση και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο συνεργατών για την τοπική συλλογή και αξιοποίηση.

Αυτός ο καφές στην περιοχή της Καρδίτσας έχει υπολογιστεί σε 600 τόνους ετησίως, το υπόλειμμα που θα κατέληγε στον ΧΥΤΑ θα επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο», σημειώνει ο κ. Φιλίππου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.