ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Στα ύψη οι τιμές στο LNG – Τώρα ο Κ.Σκρέκας ψάχνει να βρει πως θα λύσει το πρόβλημα με νέες εισαγωγές

Η ανώτατη τιμή θα είναι κυμαινόμενη με βάση τις διεθνείς τιμές

Στα ύψη οι τιμές στο LNG – Τώρα ο Κ.Σκρέκας ψάχνει να βρει πως θα λύσει το πρόβλημα με νέες εισαγωγές

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε πριν από λίγη ώρα σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, η ανώτατη τιμή στο φυσικό αέριο θα είναι κυμαινόμενη με βάση τις διεθνείς τιμές.

Θα συνδεθεί, δηλαδή, με τα χρηματιστήρια ενέργειας Henry hub σε ΗΠΑ και αντίστοιχους δείκτες σε Ασία, σε Αυστραλία και μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο, θα προκύπτει μια τιμή που θα βρίσκεται εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος.

Εφόσον επιλυθούν τα θέματα που συνδέονται με τη ρευστότητα που διακινείται στα hubs, κατά τον κ. Σκρέκα, το πλαφόν θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανώτατο όριο που θα διασφάλιζε χαμηλές τιμές και δεν θα εξέτρεπε την πορεία των φορτίων LNG σε άλλες αγορές που είναι ένας από τους κύριους φόβους των βόρειων χωρών. Ωστόσο στην πρόταση περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη ότι μια χώρα εφόσον αδυνατεί να προμηθευτεί αέριο για διάφορους λόγους, θα μπορεί να αγοράσει ακόμη και σε τιμή πάνω από το πλαφόν.

Ο κ. Σκρέκας υποστήριξε πως η Ευρώπη αγοράζει «το πιο ακριβό φυσικό αέριο στον κόσμο και δεν υπάρχει άλλη αιτία πέρα από την σπέκουλα». Όπως σημείωσε, η «αγορά δεν λειτουργεί σωστά. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν λειτουργούν. Φαίνεται πως κάθε φορά που υπάρχει φόβος μείωσης της ροής οι τιμές εκτινάσσονται».

Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών δήλωσε ότι η Γερμανία ακούει τις προτάσεις αλλά δεν συμφωνεί καθώς εγείρει ζητήματα ασφάλειας εφοδιασμού. Οι συζητήσεις όμως συνεχίζονται και θα υπάρξει νέα επαφή με Γερμανία και Ολλανδία που αντιδρούν, στο νέο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην η Πράγα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.