ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Ο καύσωνας «Κλέων» έβαλε… «φωτιά» στα κλιματιστικά – H κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 15%

Η µέση χονδρεµπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει µία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη

Ο καύσωνας «Κλέων» έβαλε… «φωτιά» στα κλιματιστικά – H κατανάλωση ενέργειας αυξήθηκε κατά 15%

Ανοδικές τάσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πυροδότησε ο καύσωνας «Κλέων», καθώς ανέβασε κατακόρυφα τη ζήτηση κυρίως από τα νοικοκυριά που κατέφυγαν στη χρήση των κλιματιστικών για να δροσιστούν.

H ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας την εβδομάδα 10-16 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο και έφτασε 1,2 TWH.

Χθες η ζήτηση στο σύστηµα, σύμφωνα µε τις προβλέψεις του ∆ιαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α∆ΜΗΕ), άγγιξε τα 9.600 MW, επίπεδα που αναμένεται να κινηθεί και σήμερα, ενώ την Παρασκευή αναμένεται η µεγαλύτερη αιχμή στα 9.690 MW.

Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντεπεξήλθε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στον καύσωνα «Κλέων», ενώ τις τελευταίες ημέρες δοκιμάζεται πέραν από τις υψηλές θερμοκρασίες και από τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ανησυχίες των αρμόδιων αρχών επικεντρώνονται κυρίως στο δίκτυο του ∆Ε∆∆ΗΕ και του Α∆ΜΗΕ λόγω πιθανών βλαβών από τις υψηλές θερμοκρασίες που επηρεάζουν τα υλικά γραµµών µμεταφοράς και υποσταθμών κυρίως στις περιοχές όπου μαίνονται πυρκαγιές. Αντιθέτως δεν εκφράζονται ανησυχίες σχετικά µε την επάρκεια για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης.

Από τις πρώτες ημέρες του καύσωνα στο σύστημα έχουν ενταχθεί οι νέες µονάδες Πτολεμαΐδα 5 της ∆ΕΗ και Αγ. Νικόλαος 2 της Mytilineos που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία, ενώ έχουν επιστρατευθεί και όλες οι διαθέσιµες θερµικές µονάδες φυσικού αερίου και λιγνίτη.

Ανοδική τάση ακολουθούν και οι τιμές ρεύματος στη χονδρεµπορική αγορά, µε τη µέση τιμή να καταγράφει το περασμένο επταήμερο υψηλό 9 εβδομάδων στα 115,41 ευρώ/ MWH, σημειώνοντας αύξηση 6,74% σε σχέση µε την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Χθες η µέση χονδρεµπορική τιμή σημείωσε νέα άνοδο στα 117,48 ευρώ/mwh και σήμερα σκαρφάλωσε στα 127 ευρώ/mwh.

Στο µείγµα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συµµετέχει σήμερα µε ποσοστό 39% το φυσικό αέριο, 32% οι Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, 10,9% οι εισαγωγές, 9% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.

Η µέση χονδρεµπορική τιμή ρεύματος στην Ελλάδα παραμένει µία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη.

Σε επίπεδο µήνα (έως και 19/7) η ελληνική αγορά ρεύματος µε τιμή µεγαβατώρας στα 110,35 ευρώ είναι η τρίτη ακριβότερη της Ευρώπης, µετά την Ιταλία (114,68 ευρώ). Κοντά στα 77-80 ευρώ/mwh διαμορφώνονται οι τιμές τις πρώτες 19 ημέρες του Ιουλίου σε Γαλλία και Γερµανία και κάτω από τα 70 ευρώ/mwh στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, µε την αγορά της Σουηδίας να καταγράφει τη χαµηλότερη τιµή στα 35,70 ευρώ/mwh.

H σημαντική αύξηση της χονδρεµπορικής τιµής πάντως δεν αναµένεται να αποτυπωθεί στα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν σήµερα οι πάροχοι για τις καταναλώσεις του Αυγούστου.

Η υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου στο TTF στα 25 ευρώ/mwh και οι προβλέψεις για περαιτέρω αποκλιμάκωση συνηγορούν σε προσαρµογές των τιμολογίων προς τα κάτω σε σχέση µε αυτά του τρέχοντος µηνός, σε επίπεδα της τάξης του 5%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.