ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Πρόταση της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου μελετά η Σαουδική Αραβία

Προσφορά για την κατασκευή εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας έχει καταθέσει η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Κίνας

Πρόταση της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου μελετά η Σαουδική Αραβία

Προσφορά από εταιρεία της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού εργοστασίου στο βασίλειο φέρεται να μελετά η Σαουδική Αραβία.

Η κρατική China National Nuclear Corp (CNNC) έχει υποβάλει προσφορά για την κατασκευή του εργοστασίου στην ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται πηγές της στη σαουδαραβική κυβέρνηση ενήμερες σχετικά.

Η CNNC, τα υπουργεία Εξωτερικών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Το Ριάντ είχε επιδιώξει στο παρελθόν να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για να ξεκινήσει πυρηνικό πρόγραμμα στο έδαφός της, σχέδιο που ενδέχεται να εγγραφεί στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του βασιλείου με το Ισραήλ.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει στο παρελθόν πως θα συμφωνούσαν στη μεταφορά τεχνολογίας στη Σαουδική Αραβία μόνο εάν υπήρχαν ρήτρες που θα απέτρεπαν τον εμπλουτισμό ουρανίου και την επεξεργασία πλουτωνίου παραγόμενου στους αντιδραστήρες. Πρόκειται για δύο δυνητικούς δρόμους για την κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι αναγνώρισαν πως το ότι συζητούν με την Κίνα εν μέρει αποτελούν τρόπο να ωθήσουν την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να συμβιβαστεί ως προς τις αυστηρές απαιτήσεις τους για τη μη διάδοση (σ.σ. των πυρηνικών όπλων), κατά την WSJ.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, το Ριάντ θα προτιμούσε να προσλάβει τη νοτιοκορεατική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, την Korea Electric Power, για την κατασκευή των αντιδραστήρων του εργοστασίου και να αξιοποιήσει την επιχειρησιακή τεχνογνωσία των ΗΠΑ, αλλά χωρίς να δεχτεί τους ελέγχους για την αποτροπή της διάδοσης που θέτει γενικά η Ουάσιγκτον.

Η WSJ προσθέτει πως οι πηγές της τόνισαν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είναι έτοιμος να κλείσει συμφωνία με την Κίνα αν οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποτύχουν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε πως η χώρα μπορεί κάλλιστα να συνεργαστεί στο πεδίο της πυρηνικής ενέργειας για πολιτικούς σκοπούς με τη Σαουδική Αραβία τηρώντας τους διεθνείς κανόνες, πάντα σύμφωνα με την WSJ.

Η σχέση της Σαουδικής Αραβίας και της Κίνας έγινε πιο στενή τον τελευταίο χρόνο. Τον Μάρτιο, το Πεκίνο μεσολάβησε για να κλειστεί συμφωνία με το Ιράν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δυο περιφερειακών δυνάμεων.

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ προβάλλει ένσταση στην ιδέα η Σαουδική Αραβία να αποκτήσει πυρηνικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ουάσιγκτον για την εξομάλυνση των σχέσεων του βασιλείου και του εβραϊκού κράτους.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ λέει πως αναμένει να της ζητηθεί η γνώμη από τις ΗΠΑ προτού κλειστεί οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Ριάντ που θα επηρεάσει την ισραηλινή εθνική ασφάλεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει την συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και δεν έχει ηλεκτροπαραγωγικά πυρηνικά εργοστάσια, πάντως θεωρείται γενικά βέβαιο πως διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο (σ.σ. κατά την πιο πρόσφατη έκθεση του SIPRI, έχει κάπου 90 πυρηνικές κεφαλές).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.