ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Ρεύμα: Ο καύσωνας έφερε αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας – Σήμερα «αγγίζει» τα 136 ευρώ

Η Ελλάδα έχει αυτή την περίοδο από τις υψηλότερες τιμές στη ΝΑ Ευρώπη

Ρεύμα: Ο καύσωνας έφερε αυξήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας – Σήμερα «αγγίζει» τα 136 ευρώ

Ο παρατεταμένος καύσωνας λόγω των ακραίων θερμοκρασιών «δοκιμάζει» τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στην Ελλάδα, οδηγώντας τες στα ύψη.

Έτσι για σήμερα Πέμπτη, 20 Ιουλίου, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έχει αγγίξει τα 136 ευρώ/MWh (135,58 ευρώ), -με τη χαμηλότερη στα 92,22 ευρώ/MWh και την υψηλότερη στα…υψίπεδα των 245,30 ευρώ/MWh-, καταγράφοντας αύξηση κατά 6,62% σε σχέση με χθες που ήταν στα 127,17, όταν και πάλι είχε ανέβει κατά 8,25% σε σχέση με την Τρίτη 18 Ιουλίου που βρισκόταν στα 117,48 ευρώ/MWh.

Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα έχει αυτή την περίοδο από τις υψηλότερες τιμές στη ΝΑ Ευρώπη.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα παρατηρείται, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριαρχία του φυσικού αερίου με ποσοστό 42,51%, ενώ οι ΑΠΕ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση με μόλις 18,94% (20,28% μαζί με της Κρήτης) και έπονται από κοντά οι εισαγωγές με 16,73%.

Ισχυρή παρουσία καταγράφει και ο λιγνίτης με ποσοστό 10,79% που μαζί με τις εισαγωγές λειτουργούν και ως «φρένο» στις τιμές, και τέλος τα υδροηλεκτρικά έχουν συμμετοχή 6,5%.

Η άνοδος της τιμής του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά αποτυπώνεται και στα απολογιστικά στοιχεία για το προηγούμενο επταήμερο, όπου η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς σημείωσε νέα αύξηση φτάνοντας στα 115.41/MWh, το υψηλότερο σημείο σε βάθος πλέον των δύο μηνών.

Σταθερό το φυσικό αέριο στην Ευρώπη

Πάντως οι ακραίες θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν επιφέρει μέχρι τώρα τουλάχιστον αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου, που παραμένουν σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, χθες, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο έκλεισαν στα 25,9 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια μείωση κατά 4,3%, ενώ τα συμβόλαια Σεπτεμβρίου έκλεισαν στα 27,75 ευρώ/MWh και του Οκτωβρίου στα 33,65 ευρώ/MWh.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.