Τίθεται σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Τι περιλαμβάνει

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για το φυσικό αέριο

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα Τρίτη το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το φυσικό αέριο, που ζητεί από τα κράτη – μέλη του μπλοκ να μειώσουν τη χρήση του και να προβούν σε ενέργειες για την αύξηση των αποθεμάτων ενόψει του χειμώνα.

Το σχέδιο σύμφωνα με τη Deutsche Welle έχει εισαχθεί για να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα εφοδιασμού που θα προέκυπτε εάν η Ρωσία διέκοπτε την παράδοση φυσικού αερίου εν μέσω εντάσεων για την επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία. Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά σε κινήσεις που θεωρούνται από πολλούς ως «όπλο» των προμηθειών ενέργειας από τη Μόσχα.

Ποιος πιστεύετε ότι ήταν ο ρόλος του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη στις υποκλοπές των κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων;

  • Δεν γνώριζε (4%, 1.250 Votes)
  • Αυτός είχε δώσει την εντολή (81%, 24.454 Votes)
  • Πιθανόν να γνώριζε (10%, 3.010 Votes)
  • Μάλλον αγνοούσε τα πάντα (3%, 1.011 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (1%, 402 Votes)

Σύνολο ψήφων: 30.127

Loading ... Loading ...

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο;

Τα κράτη μέλη της ΕΕ καλούνται να μειώσουν οικειοθελώς την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ 1ης Αυγούστου και 31ης Μαρτίου σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση την ίδια περίοδο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τους υπουργούς Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Ιουλίου, οι στόχοι εξοικονόμησης θα μπορούσαν να καταστούν υποχρεωτικοί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις για μεμονωμένες χώρες και κλάδους και τουλάχιστον 15 χώρες της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού του μπλοκ θα πρέπει να εγκρίνουν για να καταστούν δεσμευτικοί οι στόχοι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν λάβει εξαιρέσεις από τον στόχο αποταμίευσης 15%. Το σχέδιο στοχεύει στην εξοικονόμηση 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων αερίου συνολικά. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία, ως μεγάλος χρήστης φυσικού αερίου, θα πρέπει να αντιπροσωπεύει περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αυτής της ποσότητας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.