Η ΕΕ μιλά για ρωσική αποτυχία εκβιασμού στον τομέα της ενέργειας αλλά δηλώνει ότι θα είναι δύσκολα!

Ποντάρουν στην «πράσινη ανάπτυξη»

Η ΕΕ μιλά για ρωσική αποτυχία εκβιασμού στον τομέα της ενέργειας αλλά δηλώνει ότι θα είναι δύσκολα!

Η απόπειρα του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ενεργειακούς πόρους απέτυχε, αλλά η επόμενη χρονιά θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Μιλώντας σε μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των ευρωπαϊκών κρατών μελών της Μεσογείου, μια συνάντηση που πραγματοποιείται στη Μάλτα, η Σίμσον τόνισε ότι η περιοχή της Μεσογείου διαδραμάτισε κομβικό ρόλο ώστε να βοηθηθούν οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκριθούν σε μια χρονιά ενεργειακής κρίσης και μεγάλων δυσκολιών που προκλήθηκαν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε το σχέδιο REPowerEU – έναν μηχανισμό βοήθειας των χωρών για να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση – ως απάντηση στις αναταράξεις της αγοράς ως αποτέλεσμα της ρωσικής επέμβασης. Το σχέδιο είχε στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την αύξηση της παραγωγής καθαρής ενέργειας και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού.

 «Ένα χρόνο μετά, μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια του Πούτιν να εκβιάσει την Ευρώπη χρησιμοποιώντας την ενέργεια απέτυχε και το πιο σημαντικό, μακροπρόθεσμα, είναι ότι έχουμε επενδύσει μαζικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε η Σίμσον.

Η Επίτροπος υπογράμμισε τις δυνατότητες της Μεσογείου να αναπτύξει τεχνολογία πλωτών μονάδων αιολικής ενέργειας, με την Σίμσον να υπογραμμίζει ότι η Κομισιόν είχε ετοιμάσει έναν ενδεικτικό προϋπολογισμό ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ για να υποστηρίξει την έκκλησή της για καινοτομία στην πλωτή τεχνολογία ως μέρος του προγράμματος Horizon για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας

«Δεν έχουμε εξέλθει ακόμη από την ενεργειακή κρίση και η χρονιά που έρχεται θα συνεχίσει να εγείρει προκλήσεις. Η Ευρώπη χρειάζεται να γίνει ακόμη καλύτερη σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση της δικής της βιομηχανίας για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ώστε να επιτύχει τους στόχους της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει καλύτερα την ενεργειακή ανεξαρτησία της», συμπλήρωσε η ίδια.

Η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας, Μίριαμ Νταλί, η οποία προήδρευσε της συνάντησης, τόνισε ότι τα εννέα συμμετέχοντα κράτη συμφώνησαν ότι η Μεσόγειος έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και ότι ο ρυθμός της μετάβασης πρέπει να επιταχυνθεί.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Σλοβενία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, μαζί με τη Μάλτα συμφώνησαν να καθιερώσουν τη Μεσόγειο ως ένα κέντρο καθαρής ενέργειας με έμφαση στις υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών στη Μεσόγειο, ανέφερε η Μαλτέζα υπουργός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.