ΙΕΑ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της Δύσης

«Οι Ασιάτες αγοραστές κυρίως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το φτηνό αργό»

ΙΕΑ: Αυξήθηκαν οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τις κυρώσεις της Δύσης

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στον πετρελαϊκό κλάδο της Ρωσίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αν και οι εξαγωγές της Ρωσίας προς τη Δύση, κυρίως την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν πράγματι υποχωρήσει, η αύξηση της ζήτησης από αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Κίνα και η Τουρκία αντιστάθμισαν το όποιο οικονομικό αντίκτυπο για τα ρωσικά ταμεία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ρωσική παραγωγή πετρελαίου για το μήνα Ιούλιο να υποχωρήσει μόλις κατά 3% σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Αν και για το 2023 ο ΙΕΑ αναμένει πως τελικά η ρωσική παραγωγή θα ενισχυθεί και θα διαμορφωθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη που είχε κάνει.

«Οι Ασιάτες αγοραστές κυρίως έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το φτηνό αργό» ανέφερε ο ΙΕΑ, στην έκθεση του. Κι αυτό με δεδομένο πως το Κρεμλίνο προκειμένου ακριβώς να βρει νέους αγοραστές πρόσφερε το ρωσικό πετρέλαιο σε ελκυστικές τιμές.

Σταθερά ψηλά η ζήτηση

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δεν «βλέπει», πάντως, πτώση της παγκόσμιας ζήτησης με την πρόβλεψη του να κάνει λόγο για αύξηση της κατανάλωσης σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 2,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως για φέτος, καθώς πολλές βιομηχανίες, κυρίως στην Ευρώπη, προσπαθούν να στραφούν στην κατανάλωση πετρελαίου, αντί φυσικού αερίου, φοβούμενες ότι η Ρωσία θα κλείσει τις στρόφιγγες του αερίου.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες επίσης, κυρίως σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή συνετέλεσαν στην διατήρηση της ζήτησης σε υψηλά επίπεδα, λόγω των αυξημένων αναγκών για κλιματισμό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα, με την Ε.Ε. να ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά του ρωσικού αργού, η Ευρώπη –σχολιάζει ο ΙΕΑ- θα βρεθεί στο έλεος των υπόλοιπων μεγάλων κρατών παραγωγής και κυρίως της Σαουδικής Αραβίας για να καλύψουν τις ανάγκες τους τον χειμώνα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.