ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Με το «σταγονόμετρο» το μαγείρεμα στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήθηκε κατά 27,8% σήμερα το φυσικό αέριο

«Μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα & συντηρούμε το φαγητό στη ψύξη - Είχα καταψύκτη τον κατήργησα»

Με το «σταγονόμετρο» το μαγείρεμα στα ελληνικά νοικοκυριά – Αυξήθηκε κατά 27,8% σήμερα το φυσικό αέριο

Με το «σταγονόμετρο» χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα πλέον τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες πλέον μαγειρεύουν κάθε τρεις μέρες προκειμένου να μην ανεβαίνει πολύ ο λογαριασμός.

Παράλληλα, η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, λόγω των δυτικών κυρώσεων, έβαλε «φωτιά» στις αγορές, καθώς μόνο σήμερα Δευτέρα, είχαμε αύξηση στο φυσικό αέριο +27,8%, με την τιμή να κινείται στα 274 €/Mwh.

Τι σημαίνει όμως αυτό για την Ελλάδα;

Το γεγονός ότι η χώρα μας παίρνει αέριο μέσω του Turk Sream, για την ώρα της δίνει μια σχετική «άνεση» να μην αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα, ωστόσο η χώρα προετοιμάζεται για τα χειρότερα σενάρια, μειώνοντας την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Στα «κάγκελα» οι πολίτες για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος

Με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς έρχονται αντιμέτωποι, κάθε μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που προσπαθούν ενόψει χειμώνα να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

«Τελικά προσπαθούμε να καταναλώσουμε λιγότερο ρεύμα για να μικρύνουμε την αυξητική διαφορά στον λογαριασμό», αναφέρουν.

Λιγότερες ώρες για να μειώσουν το ρεύμα

Με το κόστος ενέργειας να έχει διπλασιαστεί σε κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, οι ιδιοκτήτες τους έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν το ωράριο λειτουργίας για να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος.

«Λιγότερες ώρες εργασίας για να κοπούν μεροκάματα, οικονομία σε πολλά πράγματα…», αναφέρει η Μαρίνα, η οποία εργάζεται ως σερβιτόρα.

Υπό αυτές τις συνθήκες για την κυρία Μαρίνα, ο διακανονισμός, ήταν μονόδρομος.

«Αir condition δουλεύουμε λιγότερες ώρες, θερμοσίφωνα να χρησιμοποιήσουμε λιγότερο όσο είναι καλοκαίρι» (με το μαγείρεμα τι κάνετε;) «μαγειρεύουμε μία μέρα για να τρώμε 3-4».

Κατσαρόλα κάθε τρεις ημέρες

Ο Δημήτρης Κονταράτος είναι πατέρας δύο μικρών παιδιών. Με τον ένα μισθό που μπαίνει στο σπίτι καλείται να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.

«Μαγειρεύουμε τρεις φορές την εβδομάδα, συντηρούμε το φαγητό στη ψύξη, είχα καταψύκτη τον κατήργησα, το βράδυ λίγο ανεμιστήρα και στον πολύ καύσωνα λίγο κλιματιστικό».

Μετά από όλες αυτές τις οικονομίες, ο λογαριασμός παραμένει ακόμα υψηλός: «Υπάρχει μία αύξηση στο 15-20% παραπάνω, με αιματηρή οικονομία».

Με τις δύο συντάξεις, η κυρία Χριστίνα και ο κύριος Δημήτρης. Ίσα ίσα που τα βγάζουν πέρα. για να πληρώσουν το ρεύμα, έφθασαν στο σημείο να δανείζονται από τα παιδιά τους.

Αρκετά νοικοκυριά έχουν στραφεί το τελευταίο διάστημα στην τοποθέτηση λαμπτήρων Led που μπορούν να εξοικονομήσουν σε ένα μέσο νοικοκυριό 7 έως 10 ευρώ το μήνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι περισσότεροι καταναλωτές θα συνεχίσουν και αυτόν το μήνα να πληρώνουν ρεύμα με χρεώσεις από 0,14 € έως και 0,16€ την κιλοβατώρα, μετά τις κρατικές επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν στις νέες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.