ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Οι πολίτες μειώνουν τη θέρμανση λόγω ακρίβειας

Το 2022 έγιναν 430.000 αποκοπές ρεύματος

Οι πολίτες μειώνουν τη θέρμανση λόγω ακρίβειας

Σημαντική μείωση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας. Αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και της απουσίας ουσιαστικής στήριξης των πολιτών. Η αδυναμία στήριξης των νοικοκυριών είχε ως αποτέλεσμα συνολικά για το 2022 να γίνουν 430.000 αποκοπές ρεύματος. Δηλαδή περίπου 35.000 αποκοπές ρεύματος τον μήνα.

Το ερώτημα όμως είναι, έναν χρόνο και πέντε μήνες από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και την εκτόξευση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, με την Ελλάδα να έχει για αρκετούς μήνες την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, με ποιον τρόπο οι πολίτες μείωσαν την κατανάλωση ρεύματος.

Είναι γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία πως τα νοικοκυριά άρχισαν να μειώνουν την κατανάλωση ρεύματος στα σπίτια τους ακόμα περισσότερο τους χειμερινούς μήνες. Άρα και τις ανάγκες σε θέρμανση. Αν και η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας συνεισφέρει στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, τελικά λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας, μεγεθύνοντας τις ανισότητες και το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Ενεργειακοί επιθεωρητές αναφέρουν πως τους τελευταίους μήνες τα νοικοκυριά μειώνουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς απαραίτητα να προχωρούν σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, απλά ανάβουν λιγότερο το ρεύμα στα σπίτια τους.

Όπως διαπιστώνεται από τη μελέτη των δελτίων ενέργειας των τελευταίων μηνών του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), από τον Ιούλιο του 2022 καταγράφεται κατακόρυφη πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Κατά 11,78% ήταν μειωμένη η ζήτηση ενέργειας τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Κατά 13,17% μειωμένη η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Η πορεία αυτή, με διακυμάνσεις, συνεχίζεται μέχρι τέλος του έτους, όπου καταγράφεται μείωση κατά 15,6% της ζήτησης τον μήνα Δεκέμβριο. Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένονται και τα νέα στοιχεία για τον μήνα Ιανουάριο, όταν και καταγράφεται μείωση στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, σε σχέση με τις τιμές των μηνών του προηγούμενου έτους.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως σε ενημερωτικό σημείωμά του το Green Tank με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας την ενεργειακή κρίση: Οι επιδόσεις της Ελλάδας ως προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της στα μισά της διαδρομής», η Ελλάδα καταγράφει «μείωση κατά 11,4% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο και τα μη διασυνδεδεμένα νησιά σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας το πρώτο δίμηνο (Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022) εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε.-27, ο οποίος επιδιώκει τη μείωση κατά 10% κάθε μήνα για το πεντάμηνο Νοεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας 2017-2021».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Παράλληλα, καταγράφεται «μείωση κατά 13,8% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο στις ώρες αιχμής σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας για τον πρώτο μήνα (Δεκέμβριος 2022) εφαρμογής του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε.-27, ο οποίος θεσπίζει μείωση κατά 5% της ακαθάριστης κατανάλωσης όλες τις ώρες αιχμής για το τετράμηνο Δεκεμβρίου 2022-Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με ένα σενάριο αναφοράς. Το τελευταίο παραμένει απροσδιόριστο έως τώρα, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και τα ιστορικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας 2017-2021».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.