Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών

Πλέον, τα προϊόντα κατατάσσονται σε μία απλούστερη κλίμακα, με επίπεδα από το A έως το G

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ενεργειακή κλάση των οικιακών συσκευών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιέρωσε την ενεργειακή σήμανση των ηλεκτρικών συσκευών, προκειμένου να υπάρχει ένας τρόπος οι καταναλωτές να λαμβάνουν με απλό και ακριβή τρόπο πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας και άλλα χαρακτηριστικά των προϊόντων.

Στην ουσία πρόκειται για μία «ετικέτα» μέσω της οποίας γνωστοποιείται η ενεργειακή κλάση των συσκευών και μας βοηθά στην επιλογή προϊόντων με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και συνεπώς χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

Τη χρονιά που μας πέρασε έκανε την εμφάνισή της η νέα ενεργειακή ετικέτα για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.

Πλέον, τα προϊόντα κατατάσσονται σε μία απλούστερη κλίμακα, με επίπεδα από το A έως το G. Αντίστοιχα, αυτά τα επίπεδα συνδυάζονται με επτά χρώματα.

Οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση Α (σκούρο πράσινο) είναι αυτές με τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, ενώ οι συσκευές που ανήκουν στην κλάση G (κόκκινο) είναι αυτές με τη μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ετσι, λοιπόν, κάθε συσκευή που ανήκει σε μία ευρεία γκάμα κατηγοριών, όπως πλυντήρια πιάτων, πλυντήρια και στεγνωτήρια ρούχων, τηλεοράσεις και οθόνες, ψυγεία, καταψύκτες, λαμπτήρες, συντηρητές κρασιών πρέπει να βαθμολογείται στο πλαίσιο μίας κλίμακας επτά βαθμίδων A-G όπου A είναι η βέλτιστη κλάση και G η χαμηλότερη.

Αυστηρότερα πρότυπα

Στις νέες σημάνσεις, που ξεκίνησαν να ισχύουν από την 1η Μαρτίου 2021, η ενεργειακή απόδοση ενός προϊόντος καθορίζεται βάσει αυστηρότερων προτύπων.

Επιπλέον, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα λήψης άμεσα συμπληρωματικών πληροφοριών για το προϊόν μέσω ενός κωδικού QR (που εμφανίζεται στην ετικέτα), η σάρωση του οποίου οδηγεί στην EPREL, την ευρωπαϊκή βάση δεδομένων προϊόντων για την ενεργειακή σήμανση.

Στις νέες ετικέτες έχει διατηρηθεί η ύπαρξη εικονιδίων τα οποία παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για κάθε συσκευή (π.χ. για τη χωρητικότητα, τις διαστάσεις, τη στάθμη θορύβου κ.λπ.), καθώς και την κατανάλωση σε ηλεκτρική ενέργεια, μετρημένη σε κιλοβατώρες ανά έτος.

Γιατί έγιναν οι αλλαγές

Οι αλλαγές επιβλήθηκαν γιατί η παλιά ενεργειακή ετικέτα, με κλίμακα A+++ έως D, δεν ήταν πλέον τόσο χρηστική.

Οι πολλές κλάσεις «+» στην κλίμακα και αφετέρου η κατάταξη των περισσότερων προϊόντων ήδη στις 2-3 υψηλότερες κλάσεις κρίθηκε ότι μπέρδευαν τους καταναλωτές και τους δυσκόλευαν να ξεχωρίσουν τα πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, με τη νέα σήμανση ενθαρρύνονται οι κατασκευαστές να παράγουν αποδοτικότερα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.